ŠVEDSKA: ODGODA REFORME SUSTAVA GLASOVANJA MOGLA BI OSLABITI EU

Švedska je u utorak priopćila da razumije protivljenje Poljske reformi sustava donošenja odluka većinom u Europskoj uniji, ali je naglasila da bi odgoda reforme mogla oslabiti EU.

Poljska je najveća od deset budućih članica koje bi se u svibnju iduće godine trebale priključiti 15-članoj Uniji, i oštro se protivi planu reforme važećeg kompliciranog sustava glasovanja prihvaćenog 2000. godine prema kojem ona sada ima neproporcionalno veliku glasačku moć.

U nacrtu budućeg ustava EU, koji bi mogao biti finaliziran na summitu u Bruxellesu 12.-13. prosinca, predlaže se jednostavniji sustav "dvostruke većine", u kojem bi se većina odluka donosila jednostavnom većinom glasova zemalja koje predstavljaju 60 posto stanovništva EU.

To bi dalo veću moć većim zemljama, osobito Njemačkoj, koja ima dvostruko više stanovnika od, primjerice, Poljske ili Španjolske.

Poput mnogih manjih zemalja EU-a, Švedska je oprezna zbog mogućnosti dominacije Njemačke ili Francuske u Uniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpuno razumijemo poljsku situaciju. Ali ako odgodimo odluku za neko kasnije vrijeme, ni tada je možda neće biti lakše donijeti", rekao je švedski premijer Goran Persson na konferenciji za novinare nakon sastanka s poljskim kolegom Leszekom Millerom.

Poljska, koju podupire Velika Britanija, tvrdi da prvo želi tijekom nekoliko godina vidjeti kako će funkcionirati stari sustav glasovanja, koji bi trebao vrijediti do 2009.

Persson je, međutim, rekao da bi odgoda reformi bila rizična.

"To bi moglo dovesti do situacije u kojoj imamo veću, ali slabiju Uniju", rekao je Persson, koji je na summitu u Nici 2000. godine bio jedan od najvećih zagovornika davanja Poljskoj veće glasačke moći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara