Švedska tereti ruskog istraživača za špijunažu

ŠVEDSKI sud tereti ruskog istraživača, koji je radio u genetičkom laboratoriju na Agronomskom fakultetu u Švedskoj za špijunažu početkom 2005., izjavio je Tomas Lindstrand koji se nalazi na čelu optužbe.

30-godišnji ruski istraživač, čiji se identitet strogo drži u tajnosti, uhićen je u srijedu u Studentskom naselju u gradu Uppsala, sjeverno od Stockholma pod sumnjom da se bavio špijunažom za "strane sile" i time ugrozio sigurnost oružanih snaga u Švedskoj, potvrdila je švedska protušpijunažna agencija, SAPO.

Lindstrand je za lokalni radio izjavio da je neimenovani ruski istraživač svojim protuzakonitim aktivnostima uzrokovao štetu oružanim snagama, ugrozivši nacionalnu sigurnost Švedske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest o uhićenju gostujećeg ruskog istraživača objavljena je i na internet stranicama Agronomskog fakulteta, ali su izostavljeni svi detalji o njegovom identitetu i aktivnostima.

"Imamo 14 dana da ga istražimo i ispitamo. Nakon toga će tužitelj procijeniti imamo li dovoljno čvrste dokaze ili će biti oslobođen." - kazao je glasnogovornik SAPO-a, Anders Thornberg.

M.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara