Švedski pisac osvojio britansku književnu nagradu

JRDAN od vodećih švedskih pisaca, Per Olov Enquist, osvojio je britansku nagradu za inozemnu beletristiku za 2003., vrijednu 10 tisuća funti.

Enquist je tu uglednu nagradu osvojio za knjigu "The Visit of the Royal Physician", priču o buntovnoj engleskoj princezi u Danskoj iz 18. stoljeća, javlja u utorak BBC.

Nagradu je podijelio s prevoditeljicom knjige Tiinom Nunnally.

Nagradu sponzoriraju novine Independent, a podupire je i Umjetničko vijeće Engleske. Ona se dodjeljuje književnom djelu živućeg pisca prevedenom i objavljenom u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Urednik književne rubrike u Independentu Boyd Tonkin rekao je da je Enquist "zvijezda" europske beletristike. Pobjednički roman opisao je kao "neustrašiv, human i krajnje napet".

Enquist, rođen 1934. u sjevernoj Švedskoj, jedan je od najcjenjenijih pisaca u toj zemlji. On je romanopisac, dramatičar i pjesnik, a djela su mu prevedena na više od 20 jezika.

Od 67 prijavljenih naslova za tu nagradu, njih šest ušlo je u uži krug. Među njima bili su i radovi Josea Carlosa Somoze, Josea Saramaga i Petera Stephana Jungka.

(Hina) ag bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara