Švedski teolog: Isus Krist nije umro razapet na križu

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

ŠVEDSKI teolog Gunnar Samuelsson tvrdi kako ne postoji dokaz da su Rimljani prije dvije tisuće godina zatvorenike ubijali pribijanjem na križ te je moguće da tako nije umro niti Isus Krist.

Znanstvenik kaže kako se legenda o Isusovom smaknuću temelji na kršćanskoj tradiciji i umjetničkim djelima, a ne na antičkim tekstovima. Samuelsson smatra kako se Biblija krivo tumači te da se nigdje jasno ne spominje korištenje čavala i raspeće. U Bibliji se samo navodi kako je Isus nosio "staurus", što se može umjesto križa prevesti i kao stup, piše Daily Telegraph.

Literatura ne spominje križeve i raspeća

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samuelsson je nakon proučavanja originalnih tekstova napisao studiju od 400 stranica. "Problem je što se u antičkoj literaturi nigdje ne opisuje smaknuće", kazao je Samuelsson te dodao kako izvori u kojima bi se očekivalo da o tome govore, ne nude nikakva objašnjenja.

Literatura starih Grka, Latina i Židova od vremena Homera pa do 1. stoljeća nove ere opisuje mnoge načine kažnjavanja, ali ne spominje križeve i raspeća. "Postojeći tekstovi ne opisuju kako je Krist vezan i prikovan za križ. To je srž problema. Ukoliko tragate za tekstovima u kojima se opisuje čin zakucavanja ljudi na križ, nećete ih naći, osim u Evanđelju", kaže Samulesson koji je i sam vjernik.

Bibliju treba čitati onakvu kakva je i ne dodavati joj ništa

"Vrlo je dobro dokumentirano da je u tom dijelu svijeta i u tom vremenu živio čovjek po imenu Isus Krist koji je ostavio svoj trag u literaturi toga doba. Vjerujem da je taj čovjek bio Sin Božji", kazao je Samuelsson te dodao kako ne preporučuje vjernicima da odbace ili počnu sumnjati u biblijski tekst. "Moja preporuka je da bismo trebali čitati tekst onakav kakav je, a ne onakav kakav bismo mi željeli da bude. Trebamo čitati redove, a ne između njih. Ono što piše u Bibliji je dovoljno i ne treba ništa dodavati", zaključio je Samuelsson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara