Svemirski turist Simonyi se vratio na Zemlju

CHARLES SIMONYI, američki milijarder mađarskog podrijetla poznat po tome što je za "Microsoft" razvio "Word", danas se zajedno s američkim astronautom Michaelom Lopezom-Alegriom i ruskim kozmonautom Mihailom Tijurinom spustio u Kazahstan spustio na Zemlju s Međunarodne svemirske postaje, gdje je boravio kao svemirski turist.

58-godišnji Simoniy, koji je za ovu pustolovinu morao "iskesati" 25 milijuna dolara, se može pohvaliti da je svemirski turist s najdužim stažom u Zemljinoj orbiti.

Nakon dva tjedna boravka u svemiru, Simonyi se spustio zajedno s kolegama spustio u Kazahstan. Slijetanje je zbog meteororoloških uvjeta moralo biti odgođeno, odnosno pomaknuto na jug kako bi se izbjeglo blatnjavo zemljište.

"Dobro je biti natrag na Zemlji", izjavio je Simonyi, a za slijetanje rekao "da nije bilo tako teško kao što je bio mislio".

Simonyi, koji od 2002. godine vodi vlastitu tvrku Intentional Software Corp, je prema pisanju "Forbesa" s oko milijardu dolara 891. najbogatiji čovjek na svijetu.

Space Adventures Ltd., tvrtka koja aranžira svemirska putovanja za privatne osobe, izjavila je da ima 12 predbilježenih klijenata.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara