Svemirski turist Simonyi se vratio na Zemlju

Svemirski turist Simonyi se vratio na Zemlju

CHARLES SIMONYI, američki milijarder mađarskog podrijetla poznat po tome što je za "Microsoft" razvio "Word", danas se zajedno s američkim astronautom Michaelom Lopezom-Alegriom i ruskim kozmonautom Mihailom Tijurinom spustio u Kazahstan spustio na Zemlju s Međunarodne svemirske postaje, gdje je boravio kao svemirski turist.

58-godišnji Simoniy, koji je za ovu pustolovinu morao "iskesati" 25 milijuna dolara, se može pohvaliti da je svemirski turist s najdužim stažom u Zemljinoj orbiti.

Nakon dva tjedna boravka u svemiru, Simonyi se spustio zajedno s kolegama spustio u Kazahstan. Slijetanje je zbog meteororoloških uvjeta moralo biti odgođeno, odnosno pomaknuto na jug kako bi se izbjeglo blatnjavo zemljište.

"Dobro je biti natrag na Zemlji", izjavio je Simonyi, a za slijetanje rekao "da nije bilo tako teško kao što je bio mislio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simonyi, koji od 2002. godine vodi vlastitu tvrku Intentional Software Corp, je prema pisanju "Forbesa" s oko milijardu dolara 891. najbogatiji čovjek na svijetu.

Space Adventures Ltd., tvrtka koja aranžira svemirska putovanja za privatne osobe, izjavila je da ima 12 predbilježenih klijenata.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara