Švercerski imperij: Na Kosovu najjeftinije gorivo u Europi

SRBI sa sjevera Kosova i dalje ne priznaju neovisnost te zemlje te ne žele plaćati carinu, kao ni poreze. Službena Priština takvo stanje i dalje tolerira, s obzirom da zasad ne želi novu eskalaciju sukoba. Upravo u toj činjenici mnoge vide ne samo domoljubni zanos već i nevjerojatan izvor zarade. Naime, na Kosovu se trenutno može kupiti gorivo po najjeftinijoj cijeni u Europi, a čini se kako se u znatnoj mjeri razgranala mreža šverca preko Srbije i Albanije.

Naime, na sjeveru Kosova gorivo se prodaje po nevjerojatnoj cijeni od 80 do 95 dinara, odnosno od 7 do 8,40 kuna, što je daleko ispod cijena goriva u regiji. Štoviše na Kosovu se mogu naći benzinske postaje koje drže gorivo po još nižim cijenama i to od najniže 80 dinara do maksimalnih 87 dinara.

Ne plaćaju Beogradu, a ni Prištini

Niska cijena goriva je zbog toga što službena Priština na sjeveru zemlje ne može naplatiti PDV od 18 posto, a benzinske postaje ne naplaćuju ni proviziju od 15 posto. Stoga novac od goriva ne ide prema Prištini, a vlasnici benzinskih postaja ne žele ga plaćati ni Beogradu.

Najjeftinije cijene goriva stoje tako od 20. veljače ove godine, kada je proglašena neovisnost. Treba svakako spomenuti kako su cijene goriva više gdje su vlasnici Albanci, a cijena se kreće od 1.20 do 1.25 eura. Budući da se takvo stanje na sjeveru Kosova tolerira, razgranao se šverc, jer mnogi ne toče gorivo samo u svoje automobile već dolaze s velikim rezervoarima i kamionima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuću novih benzinskih postaja

Pretpostavlja se kako gorivo ne ide samo prema Srbiji, gdje se na ulicama prodaje tzv "flaširani benzin", već i prema Albaniji, s obzirom da je primijećen veliki broj kamiona  albanskih registracijskih oznaka.     

Za sada nitko ne može reći koliko se posao s gorivom razgranao u toj državi, međutim beogradski Press izašao je s podatkom kako je još 1999. godine na području Kosova bila registrirano tek 200 benzinskih postaja, dok ih je danas tisuću više. Naime, prema posljednjim službenim podacima djeluje 1.126 benzinskih postaja, a zahtjevi za otvaranje novih i dalje stižu. Isti izvori govore kako nafta i naftni derivati na Kosovo stižu i iz Albanije, Grčke, Crne Gore, ali i ostalih okolnih zemalja.

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara