Sveučilište Johns Hopkins spašava vodom oštećene povijesne knjige

STRUČNJACI za restauriranje pokušat će spasiti tisuće povijesnih knjiga, od kojih neke datiraju iz 17. stoljeća, nakon poplave u knjižnici Sveučilišta Johns Hopkins.

Voda je oštetila 8.000 svezaka, koje datiraju od 17. do 19. stoljeća, u sveučilišnoj knjižnici Peabody u Baltimoreu izgrađenoj 1878. kako bi se u njoj smjestila kolekcija knjiga koje je donirao filantrop George Peabody.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biblioteka sadrži 318.000 svezaka iz svakog područja studija, osim prava i medicine, sakupljenih za studente 19. stoljeća. Sveučilišni dužnosnici su rekli da su najvrijednije knjige - atlasi i putni vodiči iz najranijih dana tiskara krajem 15. stoljeća - ostali neoštećeni.

Oštećene knjige, uključujući kolekciju klasičnih djela nazvanu "Acta Eruditorium" iz 1712. i crkvene spise iz 1752., stavljene su u hladnjače kako bi bile prevezene u sjedište tvrtke za restauraciju u New York.

Sveučilište je izrazilo nadu da će barem dio štete koju je voda nanijela knjigama biti uklonjen. Očekuje se da će proces restauracije trajati jedan mjesec.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara