Sveučilište protiv Zakona o braniteljima, zakonita diskriminacija na Filozofskom i Kineziološkom fakultetu

Sveučilište protiv Zakona o braniteljima, zakonita diskriminacija na Filozofskom i Kineziološkom fakultetu
NA KONFERENCIJI za novinare održanoj u vijećnici rektorata Sveučilišta u Zagrebu bilo je riječi o situacijama vezanim za upise na fakultete u akademsku godinu 2006/2007. Konferenciji su prisustvovali dekani najvećih zagrebačkih fakulteta, prorektor za nastavu i studente Vjekoslav Jerolimov te rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer.

Na posljednjem zasjedanju Senata Sveučilišta zaključeno je da za provedbu Bolonjskog procesa nema dovoljno nastavnika, prostora ni opreme, a povećan broj studenata zbog upisa po 53. članku Zakona o pravima hrvatskih branitelja Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji nimalo ne pomaže cjelokupnoj situaciji u kojoj se Sveučilište nalazi. "Sveučilište je obvezno reagirati na pritiske u provedbi nastavno-znanstvenog procesa i kvalitetu rada", rekla je rektorica.

Prorektor za nastavu i studente rekao je da Sveučilište mora poštovati ovaj zakon, iako se s njim ne slaže, sve dok se ne pronađe neko drugo rješenje. "Sveučilište se ne može složiti ni s čim drugim osim s upisom kandidata isključivo prema njihovim sposobnostima." dodala je rektorica Mencer.

"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa još je lani obećalo veća sredstva za provođenje Bolonjskog procesa i povećanog broja studenata zbog zakona o braniteljima. Nije ispunilo svoje obećanje. Troškovi su povećani, a nitko ih ne želi snositi. U rebalansu proračuna nije izdvojeno više sredstava za Sveučilište." rekao je dekan Pravnog fakulteta Josip Kregar.

Filozofski fakultet u Zagrebu problem je riješio donijevši odluku da kandidati sa statusom "V" (djeca smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, hrvatski ratni invalidi i njihova djeca te hrvatski branitelji, dragovoljci i djeca dragovoljaca) ulaze u upisnu kvotu studenata upisanih na teret Ministarstva. Prema neslužbenim rezultatima, 41 posto studenata koji se upišu na teret Ministarstava bit će sa statusom "V" i tako izravno oduzeti mjesta redovnim pristupnicima koji su test možda riješili bolje od njih.

Iako ta odluka diskriminira redovne pristupnike na razredbeni ispit, dekan Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković rekao je da drugog rješenja nije bilo. "Da tih 272 pristupnika s posebnim statusima primimo izvan kvota, bilo bi nam potrebno najmanje 15 nastavnika i dvadesetak novih grupa što bi značilo otprilike 500 nastavnih sati više tjedno. Za takvo što trebala bi nam nova fakultetska zgrada. Ove godine Ministarstvo nije donijelo odluku da se studenti s posebnim statusima upisuju izvan kvota, kao lani, tako da je odluka Filozofskog fakulteta posve zakonita. Zakon je uvijek za nekoga diskriminirajući, ali mi ga strogo poštujemo.", rekao je Jurković.

Takve su odluke donijeli i Kineziološki fakultet u Zagrebu te Filozofski fakultet u Puli.

Rektorica i svi dekani nekoliko su puta istaknuli da ne prave nikave razlike između studenata koji su redovno upisali fakultet i onih s posebnim statusima. Međutim, doznali smo da Kineziološki fakultet i za upis u drugu godinu pravi razliku. Naime, redovnim studentima potrebno je 50 ECTS bodova za upis, a onima s posebnim statusom 45. Na pitanje što znaju o tome, rektorica i dekani su, konsternirani takvom informacijom, rekli da takvo što nije moguće, iako ta informacija jasno piše na službenim stranicama fakulteta

Tajnik Kineziološkog fakulteta Ivan Matić potvrdio nam je tu informaciju rekavši da je to temeljeno na prijašnjim odlukama Ministarstva i da se to odnosi na sužen broj ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se odnosi samo na djecu poginulih, umrlih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja, kao i djecu hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine. Fakultet je odlučio senzibilizirati se s takvim studentima. U ovu kategoriju ne ulaze djeca dragovoljaca i branitelja. Svi znamo kako se takve potvrde dobivaju, a fakultet ne može provjeriti njihovu autentičnost. Slično smo omogućili i vrhunskim sportašima.", rekao nam je tajnik.

Iako trebaju pet bodova manje za prelazak u višu godinu, takvi studenti mogu prenijeti dva ispita, kao i redovni studenti.

Senat Sveučilišta je na sjednici održanoj 11. srpnja odlučio Ustavnom sudu poslati zahtjev za ocjenu ustavnosti članka 53. Zakona o braniteljima jer se kosi s Ustavom RH, člankom 65. koji kaže da je "...srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje svakom dostupno pod jednakim uvjetima, u skladu s njegovim sposobnostima." Na pitanje nisu li se sjetili malo prekasno, budući da je posljednje zasjedanje Ustavnog suda prije godišnjeg odmora održano 12. srpnja, rektorica je odgovorila da jesu zakasnili sa zahtjevom, ali da se zato nadaju da će se cijeli ovaj problem riješiti do slijedeće upisne godine.

Studenti Filozofskog fakulteta pokrenuli su protiv spomenutog zakona inicijativu pod nazivom "Jednaki smo", a cilj im je bio pokretanje zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o braniteljima. "Iznimno smo sretni što je Sveučilište podnijelo ovaj zahtjev. Podnijelo ga je i prošle godine, ali to pitanje još uvijek nije došlo na dnevni red Ustavnog suda. Na naš upit zašto, dobilo smo odgovor da im je taj slučaj prenov da bi se njim pozabavili, doslovno tim riječima. Ove je godine medijski to nešto više popraćeno, tako da se nadamo da će Ustavni sud ovoga puta odraditi svoj posao.", rekla je predstavnica studentske inicijative "Jednaki smo" Josipa Lulić.

"Jednaki smo" je u ovih nekoliko dana uložio puno truda u borbu protiv diskriminirajućeg zakona. U tek nekoliko dana na Filozofskom je fakultetu peticiju potpisalo oko 2300 ljudi. Njihova se inicijativa munjevito širi, tako da se peticije sada potpisuju i na drugim zagrebačkim fakultetima, u Splitu i Koprivnici, a uskoro i drugdje.

Na pitanje imaju li u planu organizirati prosvjed, Josipa Lulić je rekla: "Nadamo se da smo dovoljno pravna država i da će se ovaj problem riješiti mirno na Ustavnom sudu. Prosvjed ostaje kao posljednja opcija".   

Vlasta Šolc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara