Sveučilište u Rijeci otvara suvremeni Centar za proteomiku

PREDSTAVNICI Sveučilišta u Rijeci i Njemačkog društva za istraživanje proteoma održali su danas u Rijeci sastanak vezan uz osnivanje Centra za proteomiku riječkog sveučilišta čime, rečeno je, to sveučilište ulazi u red najjačih europskih istraživačkih centara..

Na konferenciji za novinstvo nakon sastanka istaknuto je kako je Njemačko društvo za istraživanje proteoma pokrenulo inicijativu stvaranja Europskog instituta za istraživanje proteoma čija bi zadaća bila proizvesti monoklonska antitijela za sve čovjekove proteine. Riječko sveučilište odabrano je za suradnju na tom projektu uz najsnažnije europske sveučilišne i istraživačke centre na tom području.

Riječki bi centar radio u sklopu Medicinskog fakulteta u prvoj fazi, koja bi počela ove jeseni, a za početak bi otvorio dvadesetak novih radnih mjesta. Nakon dvije do tri godine, kada bude u punom kapacitetu, zapošljavao bi i više od stotinu novih tehničara i stručnjaka, kazao je dr. Stipan Jonjić, dekan Medicinskog fakulteta i voditelj Centra. Cijena je prve faze riječkog projekta oko sedam milijuna eura, a zatim s dodatnih 50 milijuna eura financirat će ju zainteresirana industrija, uglavnom farmaceutska, te razne fundacije.

Rektor Sveučilišta u Rijeci akademik Daniel Rukavina istaknuo je važnost toga sastanka zbog razvoja biotehnologije u Hrvatskoj. Rekao je da odabir riječkog sveučilišta kao partnera u ovom projektu dokazuje da ono može parirati u stručnosti i infrastrukturi svim suvremenim europskim centrima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Njemačkog društva za istraživanje proteoma Friedrich Lottspeich izrazio je zadovoljstvo kvalitetom riječkog sveučilišta i mogućnostima za razvoj toga centra rekavši kako je bitno da, uz infrastrukturu, taj projekt u Rijeci ima i političku podršku. Sastanku je bila nazočna i pomoćnica ministra znanosti i tehnologije dr. Nada Švob-Đokić

Proizvodnja monoklonskih antitijela bitna je za istraživanje ljudskih proteina koji su nositelji gotovo svih bioloških procesa u stanici i o kojima ovisi hoće li se neki procesi odvijati fiziološki ili će rezultirati bolesnim stanjem. S točnim poznavanjem njihove funkcije moguće je razvijati odgovarajuće ljekove za učinkovito liječenje različitih bolesti.

(Hina) dsil dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara