Svi klubovi zastupnika podržali predložene izmjene Zakona o parničnom postupku

SVI PARLAMENTARNI klubovi danas su u prvom saborskom čitanju podržali predložene izmjene i dopune Zakona o parničnom postupku, smatrajući da će u velikoj mjeri doprinijeti ubrzanju i učinkovitosti građanskih parnica, te djelotvornoj pravnoj zaštiti građana.

I oporbeni i klubovi vladajuće koalicije uglavnom su s pohvalama govorili o vladinu prijedlogu, posebno u dijelu koji sucima daje veću slobodu u sankcioniranju procesnih zlouporaba, ali i oko odredbi kojima se utvrđuje odgovornost sudaca i porotnika u postupku.

Zbog izmjene čak 291 odredbe postojećeg Zakona neki su klubovi predložili da se ne donose izmjene, već novi zakon.

Predložili su i oštrije kazne za neodazivanje sudu, te određivanje točnih rokova za donošenje presuda u nekim sporovima.

Za točno određene rokove založio se Vladimir Šeks (Klub HDZ), posebno kod prvostupnjskih sudova u sporovima o uzdržavanju djece prilikom razvoda braka, te da se sporovi iz stambenih i radnih odnosa ograniče na tri mjeseca, a kod drugostupanjskih sporova na mjesec dana.

Predložio je i da sudski službenik telefonom može izvijestiti stranke u postupku o zakazakom ročištu, budući je, tvrdi, velik broj sudskih zaostataka uvjetovan izgravanjem primitka poziva na raspravu.

Darko Šantić (Klub HNS/PGS/SBHS) predložio je radikalnije reguliranje iznošenja novih dokaza tijekom parničenja, odnosno da se već na početku procesa iznesu svi dokazi ili da se rok za očitovanje na nove dokaze ograniči na 15 dana.

Mario Kovač (Klub HSLS) upitao je hoće li ograničenje prava na iznošenje novih dokaza ugroziti nestručne i neuke stranke u postupku, a založio se za pooštravanje procesne stege za sve sudionike u postupku u pogledu njihova neodazivanja sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predložio je i da se posebno razradi sustav alternativnog rješavanja sporova, primjerice uvođenjem treće stranke koja pomaže u nagodbi među strankama, te da sudac izvijesti stranke o svojoj procjeni spora i potakne ih na nagodbu.

Za druge mogućnosti rješavanja sporova založila se i Vesna Škare Ožbolt (Klub DC), kao i da se u zakon uvrste odredbe o informatizaciji sudova kojima bi ih se obvezalo da u svojim prostorijama posebno razrade korištenje računala.

Mladen Godek (Klub Libra) založio se da se kod odredbi koje se odnose na zastupanje stranaka pravilnije ukaže da su odvjetnici jedine stručne osobe za zastupanje na sudu.

Klub SDP-a posebno je pozdravio odredbe kojima bi se sucima omogućilo izravno novčano kažnjavanje zlouporaba procesnih ovlaštenja, kazala je Vesna Podlipec i dodala da ohrabruje i veća odgovornost nesavjesnog dostavljača sudskih pismena.

Za smanjivanje cenzusa sa 100 na 50 tisuća kuna u sporovima za koje je predviđena revizija protiv drugostupanjskih presuda založio se Zdenko Haramija (Klub HSS).

Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović istaknula je kako ohrabruje jedinstvena potpora Sabora vladinom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o parničnom postupku, te najavila razmatranje svih prijedloga koji su se čuli u saborskoj raspravi.

Posebno konstruktivnim prijedlozima ocijenila je one o točno određenim rokovima rješavanja nekih sporova, te za još bržom i učinkovitijom dostavom sudskih pismena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara