Švicarci glasuju o jednostavnijem postupku naturalizacije stranaca

ŠVICARCI se u nedjelju na referendumu očituju o prijedlogu zakona kojim se treba olakšati naturalizacija stranaca, nakon kampanje koju je obilježila jaka ksenofobna propaganda iz nacionalističkih krugova.

U prijedlogu zakona prvi put se u švicarskom zakonodavstvu spominje pravo tla. Ukoliko se tekst odobri, stranci će moći zatražiti državljanstvo nakon osam godina boravka u Švicarskoj, za razliku od dosadašnjih dvanaest, dok će mladež koja je završila petogodišnje obvezno školovanje u zemlji ("drugi naraštaj") moći doći do državljanstva po jednostavnijem postupku. Što se tiče njihove djece ("treći naraštaj"), oni će biti Švicarci po rođenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitava politička klasa, osim UDC-a (populistička desnica) zalagala se za izglasavanje prijedloga zakona, a čelnici pet velikih stranaka izravno su pozvali stanovništvo da se u nedjelju izvede "republikanski skok" i prevlada "ozračje straha i mržnje za koje nema opravdanja", što je presedan u zemlji.

Švicarci će ujedno glasovati o prijedlogu zakona o porodiljnom dopustu i o poštanskoj službi, kao i o mnogim lokalnim pitanjima ovisno o kantonu u kojemu žive, među kojima je i nabava heroina za ovisnike u Zuerichu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara