Švicarska: Parlament počeo glasovati o obnovi vlade

ŠVICARSKI parlament u srijedu ujutro počeo je glasovati kako bi obnovio koalicijsku državnu vladu, što bi moglo rezultirati promjenom švicarske političke scene.

Christoph Blocher, predsjednik Demokratskog saveza centra (UDC, desnica), stranke koja je pobijedila na parlamentarnim izborima 19. listopada, zatražio je da uđe u vladu. U suprotnom je zaprijetio da će postati stvarna oporba, što bi bilo nečuveno u zmlji kojom se tradicionalno upravlja konsenzusom svih političkih čimbenika.

Još od 1959. godine sedam ministarskih mjesta dijeli se po "čarobnoj formuli" koja je odražavala tadašnju snagu četiriju velikih stranaka - po dva ministarska mjesta imaju Socijalistička stranka, Demokratska radikalna stranka i Demokratsko-kršćanska stranka, a jedno UDC (na kojem je trenutačno ministar obrane Samuel Schmid, pripadnik umjerene struje u toj stranci).

No nakon rezultata posljednjih izbora na kojima je UDC postao najjača parlamentarna stranka sa 63 zastupnika, čini se teškim zanijekati mu pravo na još jedno ministarsko mjesto.

Mandati ministara na glasovanje u parlamentu dolaze jedan po jedan, a o njima odlučuju zastupnici oba doma - Nacionalnog vijeća i Vijeća država, u kojem su zastupljeni kantoni. Glasuje se o svakom predloženom imenu, i ako dobije potvrdu, tek se onda odlučuje koje će ministarstvo dobiti.

Prvi je parlamentarnom glasovanju bio podvrgnut dosadašnji ministar prometa iz redova socijalista Moritz Luenberger, koji je dobio povjerenje zastupnika i nastavit će sudjelovati u Saveznom vijeću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara