Svijećama i polaganjem vijenaca završeno odavanje počasti ubijenima na Ovčari

OBILJEŽAVANJE "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine" završilo je odavanjem počasti, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, žrtvama ubijenima 20. studenoga 1991. na Ovčari.

Nakon što su 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba ušli u Vukovar, iz vukovarske bolnice je odvedeno najmanje 260 ranjenika, civila i medicinskog osoblja od kojih je 200 ubijeno na današnji dan na Ovčari te pokopano u masovnu grobnicu dok se za preostalim odvedenim osobama još traga.

U spomen na žrtve Ovčare od kojih su do sada identificirane 192, u organizaciji Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Vukovara održan je komemorativni program pod nazivom "S vjerom u Boga i molitvom za pravdu".

Kroz prihvatni logor u Veleprometu prošlo 10.000 ljudi

Polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojem je u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom agresije i okupacije Vukovara, prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, prošlo oko 10.000 branitelja i civila, odana je počast za njih oko 700 koji su stradali tijekom zatočeništva u Veleprometu.

Prema riječima bivšeg zatočenika u Veleprometu i vukovarskog povjesničara Mirka Kovačića, zatočenike su tamo počeli dovoditi 16. rujna, kada je zauzeta četvrt Sajmište u kojoj se Velepromet nalazi. Logor je ukinut u ožujku 1992. godine dolaskom mirovnih snaga UN-a u Podunavlje.

Sjećanje na Sinišu Glavaševića

U hangarima, u kojima su se nalazili zatočenici, postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

U spomen na ratnog izvjestitelja Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari, u Gradskoj knjižnici održani su Novinarsko-književni susreti "Grad - to ste vi" koje su uz Gradsku knjižnicu utemeljili Hrvatski radio Vukovar, Hrvatsko društvo književnika i Hrvatsko novinarsko društvo.

Sudionici susreta, među kojima su bili i predsjednik HDK Stjepan Čuić i HND-a Dragutin Lučić, imali su prigodu poslušati do sada neobjavljene tonske zapise razgovora Siniše Glavaševića s građanima Vukovara tijekom agresije na taj grad.

Na popisu zatočenih i nestalih 354 Vukovarca

"Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine" obilježava se odlukom Hrvatskog sabora u spomen na 18. studenoga 1991., kada je nakon tromjesečnog otpora slomljena obrana Vukovara. Prema podacima vukovarske Opće bolnice, tijekom agresije na Vukovar stradale su 1624 osobe. Bolnica posjeduje podatke o ranjavanju 1219 osoba.

U srpske koncentracijske logore, nakon što je slomljena obrana grada, odvedeno je više od sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata nalaze se još 354 hrvatska branitelja i civila s područja Vukovara.

J.Da.
Foto: AFP, Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara