Svijet gubi bitku s izumiranjem vrsta

LJUDI premalo čine za održanje života na Zemlji, a s prijetnjom izumiranja pojedinih životinjskih i biljnih vrsta osobito je suočen razvijeni svijet, upozoravaju američki znanstvenici.

U ovom trenutku poznajemo samo oko 15 posto životinjskih i biljnih vrsta, a mnoge od njih izumrijet će prije nego ih otkrijemo, rekao je BBC-u dr. Peter Raven sa Sveučilišta u St.Louisu u povodu Svjetskog dana bioraznolikosti.

Po njegovim riječima, na Zemlji živi oko 10 milijuna različitih vrsta životinja i biljaka, a znanstvenici su otkrili i imenovali samo njih 1.5 milijun.

Osobito teško stanje je s lavovima, kojih je u Africi preostalo samo 20.000, pretkom ljame guanocom u visokim Andama, orangutanom u Maleziji, južnoafričkim pingvinima i šišmišima na Madagaskaru.

Znanstvenici procjenjuju da nam je danas poznata samo jedna od šest biljnih i životinjskih vrsta koje žive na Zemlji, a u tropskim kišnim šumama tek jedna od 20 vrsta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raven navodi da je nekoliko drastičnih promjena pogodilo svijet u posljednjih pola stoljeća: petina obradivog zemljišta uništena je pretjeranim iskorištavanjem, isušivanjem i urbanizacijom; trećina je šuma posječena i nije iznova pošumljena; šest puta povećala se emisija ugljičnog dioksida u atmosferu, a nepovratno je uništeno šest do osam posto ozonskog omotača.

"Zemljine resurse koristimo na potpuno neodgovarajući način i to si ne možemo priuštiti", rekao je Raven. "Vjerojatno nikada nećemo vidjeti brojne vrste koje smo doveli na rub istrebljenja", dodao je.

Znanstvenici upozoravaju da izazovu održivog razvoja osobito nisu dorasle razvijene zemlje - kada bi cijeli svijet živio njihovim standardom, za život ukupne svjetske populacije bila bi potrebna još dva planeta.

Njegov je "recept" jednostavan i zahtjeva stabilan rast stanovništva, održivu razinu potrošnje i društvenu pravdu kao temeljni kriterij razvoja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara