Svijet masovno za Kerryja, protiv Busha

Svijet masovno za Kerryja, protiv Busha
SVIJET bi masovno glasao za Johna Kerryja, pokazuje ispitivanje objavljeno u srijedu u Sjedinjenim Državama, prema kojem su se samo 3 zemlje od 35, među kojima Poljska, opredijelile za dosadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Europa je kontinent koji se uglavnom izjašnjava protiv Busha, naglašava Steven Kull, profesor sa Sveučilišta u Marylandu, koji je sudjelovao u ispitivanjima Instituta Globescan i njegovim podružnicama u svijetu.

Među tradicionalnim saveznicama SAD-a očite su sklonosti prema demokratu Johnu Kerryju: 74 posto za njega prema 10 posto za Busha u Njemačkoj, 64 posto prema 5 posto u Francuskoj, 63 posto prema 6 posto u Nizozemskoj, 58 posto prema 14 posto u Italiji, 45 prema 7 posto u Španjolskoj, a još je očitije odbacivanje vanjske politike Bushove administracije.

U Velikoj Britaniji, koja je stalno uz Sjedinjene Države u pogledu politike prema Iraku, ispitani su bili izrazito skloniji Kerryju nego Bushu (47 prema 16 posto).

I u zemljama izvaneuropskih saveznika očito je neprihvaćanje dosadašnjeg republikanskog predsjednika i njegove vanjske politike: u Kanadi (61 prema 16 posto) i u Japanu (43 prema 23 posto).

Poljska, koja u Iraku zapovijeda multinacionalnim snagama od 6.500 ljudi, od kojih je 2.500 Poljaka, razlikuje se u tom ispitivanju i daje blagu prednost Bushu (31 prema 26 posto).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Poljsku, jedine dvije zemlje obuhvaćene ispitivanjem koje su dale prednost Bushu su Filipini i Nigerija.

U Češkoj su se ispitani jasno opredijelili za američku oporbu (42 prema 18 posto), kao i u Rusiji.

U Latinskoj Americi u devet ispitanih zemalja jasnu prednost ima John Kerry.

Među nekoliko muslimanskih zemalja koje su sudjelovale u istraživanju, Indonezija preferira Kerryja kao i Turska.

Ispitivanje je vođeno među 34.330 osoba, uglavnom tijekom srpnja i kolovoza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara