Svijet obilježava Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti

DILJEM svijeta u utorak će se, na dan oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz, obilježiti Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.

Datum 27. siječnja, dan kada je oslobođen Auschwitz, jedan od najzloglašenijih nacističkih koncentracijskih logora, službeni je Dan sjećanja na Holokaust u velikom broju europskih zemalja.

U Izraelu se od ove godine istoga dana obilježava i Nacionalni dan borbe protiv antisemitizma. Izraelske škole, vojska, javne institucije i mediji u utorak će provoditi posebne progarame u čijem je središtu opasnost od rastućeg antisemitizma u svijetu. Uz brojne seminare i nastavne programe za djecu, izraelski parlament - Knesset, u utorak će održati posebnu sjednicu na kojoj će sudjelovati i premijer Ariel Sharon.

Dan sjećanja na Holokaust i sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata obilježava se diljem Europe s posebnim naglaskom na obrazovanje mladih generacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijeće Europe u svojim je preporukama usvojenim 2001. godine, "izrazilo potrebu za jačim uzajamnim razumijevanjem i povjerenjem među narodima, posebice kroz program nastave povijesti kako bi se eliminirale predrasude i naglasio pozitivni uzajamni utjecaj između različitih država, religija i ideja u povijesnom razvoju Europe".

Vijeće Europe upozorilo je, također, da bi "bolje razumijevanje novije europske povijesti moglo pridonijeti sprječavanju sukoba".

Vijeće Europe sponzorira školske projekte u svakoj od svojih 48 zemalja članica, pri čemu zemlje članice same biraju dan kojim će obilježiti sjećanje na Holokaust.

Prije četiri godine predstavnici 44 vlada iz svih krajeva svijeta sudjelovali su u Stockholmu na Forumu o učenju o Holokaustu. U zaključcima te međuvladine konferencije, šefovi izaslanstava jednoglasno su odlučili potpisati tzv. Stockholmsku deklaraciju, preuzimajući obvezu poticanja obrazovanja i istraživanja o Holokaustu kako bi se i na taj način borili protiv rasizma, antisemitizma i netolerancije.

Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti ove se godine prvi puta obilježava i u Hrvatskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara