Svijet pozdravlja odluku Libije o oružju za masovno uništenje

SVIJET u subotu pozdravlja iznenadnu odluku Libije koja je dan ranije, nakon devet mjeseci tajnih pregovora sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom, objavila da se potpuno odriče programa za razvijanje oružja za masovno uništenje.

Odluku o odricanju Libija je objavila u petak i u toj izjavi koju je pročitao ministar vanjskih poslova Abdelrahman Chalgham prvi je put priznala da je pokušavala razvijati takvu vrst oružja.

Libija priznaje da je "tijekom hladnog rata i napetosti koje su obilježile Bliski istok, pokušavala razvijati svoje obrambene kapacitete jer su njezini pozivi da Bliski istok i Afrika postanu zone bez oružja masovnog uništenja ostali neuslišani".

U istoj izjavi, bez pojedinosti, bilo je u petak rečeno i da su libijski, američki i birtanski stručnjaci razgovarali o libijskom pitanju te je libijska strana sugovornicima predala "materije, opremu i programe koji vode k proizvodnji oružja masovnog uništenja".

Sin libijskog čelnika Moamera Gadafija izjavio je u subotu da bi ta odluka trebala utrti put boljim odnosima Libije s SAD-om i drugim velikim svjetskim silama.

"To će otvoriti put normalizaciji političkih odnosa sa SAD-om i Zapadom i ukloniti sve prijetnje koje su stizale sa Zapada, osobito iz SAD-a", izjavio je Saif al-Islam Gadafi.

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher smatra da je odluka Libije "potez koji bi trebali slijediti ostale zemlje regije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Maher te zemlje nije imenovao, no Egipat i ostale arapske zemlje često su se žalile da međunarodna zajednica ne obraća pozornost na Izrael, za kojeg se vjeruje da posjeduje nuklearno oružje.

Eksplicitan je bio drugi Egipćanin, glavni tajnik Arapske lige Amr Musa, koji je imenovao Izrael.

"Sada je mnogo važnije za međunarodnu zajednicu da učini pritisak na Izrael kako bi ta zemlja pristupila sporazumu o neširenju nukleranog oružja", rekao je Musa istaknuvši kako "nije logično da Izrael bude iznimka u regiji dok se od drugih zemalja tražilo da oubstave svoje programe".

Za visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku Javiera Solanu libijski je primjer "dokaz da diplomacija može pobijediti". Solana je pozvao i druge da je "slijede" Gadafija, te kazao da su "povjerenje i transparentnost najbolji način za ponovno uključenje (neke zemlje) u međunarodnu zajednicu".

Gadafijevu odluku britanski je ministar vanjskih poslova Jack Straw nazvao "državničkom i hrabrom". "Ljude cijenite po njihovim djelima... Vjerujem da je to državnička i hrabra odluka", izjavio je Straw.

Njegov francuski kolega Dominique de Villepin drži da je potez Libije važan korak prema povratku te zemlje u međunarodnu zajednicu. De Villepin je pritom pozvao Libiju da, bez odgode, nadoknadi štetu obiteljima poginulih u bombaškom napadu na francuski zrakoplov 1989. godine.

Odluku o uklanjanju libijskog oružja za masovno uništenje pozdravio je talijanski premijer Silvio Berlusconi kazavši da je talijanska strana "aktivno sudjelovala u odluci pukovnika Gadafija čime je zaslužila i komplimente (američkog) predsjednika Georgea W. Busha".

Japanska vlada je libijsku odluku nazvala "korakom prema neširenju nuklearnog oružja" koja pokazuje da Tripoli surađuje s međunarodnom zajednicom, rekao je glasnogovornik vlade Yasuo Fukuda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara