Svijet zgrožen načinom pogubljenja dvojice Sadamovih suradnika

UN i Europska unija osudili su jučerašnja pogubljenja dvojice najbližih suradnika bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina na tajnoj lokaciji u Bagdadu.

Ban Ki-moon, novi glavni tajnik Ujedinjenih naroda rekao je da "žali" zbog takvog poteza, a visoki dužnosnici EU-a izražavaju brigu zbog štete koju su pogubljenja dodatno nanijela Iraku.

Čak su i Velika Britanija i SAD pokazale žaljenje zbog načina na koji su kazne sprovedene, iako podupiru izvršenje kazne nad dvojcem.

Barzan Ibrahim, Sadamov polubrat i bivši šef iračke obavještajne službe, te Awad Hamed al-Bandar, bivši predsjedavatelj iračkog Revolucionarnog suda osuđeni su na smrt vješanjem zbog zločina protiv čovječnosti. Optužnica se, kao i kod Sadama, odnosila na ubojstvo 148 šijitskih civila 1982. godine nakon neuspjelog pokušaja atentata na bivšeg iračkog diktatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso jasno je izrazio protivljenje smrtnoj kazni, te najavio potporu talijanskoj inicijativi pred UN-om za moratorij nad smrtnom kaznom.

Prilikom vješanja, Barzan je dekapitiran užetom. Dok jedan dio iračkih dužnosnika to naziva nesrećom, drugi su to protumačili kao "Božji znak". Takav brutalan i degutantan način provođenja pravde nad Sadamom i njegovim suradnicima izazvao je žestoke kritike iz međunarodne zajednice.

E.A.J.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara