Svilanović: Haaški sud je kamen o vratu SR Jugoslaviji

NEPOTPUNA suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu ozbiljna je prepreka za uključenje državne zajednice Srbije i Crne Gore u europske integracije i bez raščišćavanja sa tim dijelom prošlosti nije moguće zamisliti članstvo u Europskoj uniji, izjavio je u intervjuu agenciji Fonet jugoslavenski ministar vanjskih poslova Goran Svilanović.

Haaški sud je kamen o vratu našoj zemlji, teret za državu i građane. To je teret koji ne bi trebalo skrivati. Ne treba ga gurati pod tepih, jer neće nestati ni taj sud, niti pitanje u kojoj mjeri ispunjavamo naše obaveze kao članica Ujedinjenih naroda, što je ozbiljna prepreka ulasku u međunarodne organizacije?, kazao je Svilanović. On je opcijenio da ´ne bi bilo dobro da se zemlja pred članicama EU pojavljuje s teretom uloge u krvavom raspadu bivše Jugoslavije´.

Prema Svilanoviću, jugoslavenska vlada je očekivala da će Haaški sud u većoj mjeri poštovati jamstva koje je dala za one koji su se dobrovoljno predali tom sudu, jer bi se tako ohrabrili i drugi optuženi da se suoče s odgovornošću za ono za što su u Haagu optuženi.

SRJ: Novi zahtjevi ICTY-a za arhive i dokumentaciju

Haaško tužiteljstvo zatražilo je od Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu da naredi SR Jugoslaviji ispunjenje obveze da haaškim istražiteljima preda relevantnu dokumentaciju i omogući pristup arhivima i svjedocima, javio je beogradski Radio B92.

Tužiteljstvo također traži da Haaški sud, ako je potrebno, zakaže raspravu na kojoj bi se s predstavnicima jugoslavenskih vlasti razgovaralo o nedostatku službene suradnje u toj oblasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zahtjev Tužiteljstva upućen je nakon dvogodišnjih pokušaja da u kontaktima sa vlastima u Jugoslaviji dobije traženi materijal, na što ´jugoslavenska vlada nije odgovorila adekvatno ili nije uopće odgovorila na neprihvatljivo veliki broj zahtjeva, što se posebno odnosi na predaju dokumenata´, kaže se u zahtjevu Tužiteljstva, te konstatira da ´reakcije SRJ upućuju na želju da se uspori izvršenje pravde´.

Tužiteljstvo je od SRJ zatražilo na uvid 57 dokumenata o Miloševiću, što je dijelom učinjeno, ali vlasti u Beogradu još nisu dostavile dvadesetak dokumenata koji se odnose na kosovski dio optužnice. Traženi dokumenti opisani su kao ´ključni za kazneno gonjenje´ bivšeg predsjednika Jugoslavije. ´Nema sumnje da dokumenti postoje i da su u posjedu jugoslavenskih vlasti´, navodi se u zahtjevu, što je predstavnicima Tužiteljstva, navodno, potvrdio i Vladimir Đerić, savjetnik ministra vanjskih poslova Gorana Svilanovića.

Osim dokumenata, Tužiteljstvo zahtijeva i da njegovim istražiteljima bude omogućen pristup arhivima: saveznim, republičkim, pa i arhivima političkih stranaka (Miloševićeve Socijalističke partije Srbije i Jugoslavenske ljevice Mirjane Marković), kao i dosjei bivših vojnih časnika, kopije naredbi koje su tijekom rata na Kosovu izdavali Vojska Jugoslavije i srbijanska policija, dokumentacija vezana za rad Vrhovnog savjeta obrane, oko 120 dokumenata o kojima su govorili zaštićeni svjedoci, financijska dokumentacija, te sudska dokumentacija o zločinima počinjenim nad kosovskim Albancima.

Tužiteljstvo je, inače, u svom zahtjevu - navodi Radio B92 -istaklo da je vlast u Beogradu ´u potpunosti odgovorila na zahtjeve koji su se odnosili na istragu o zločinima nad Srbima, koje su počinili pripadnici OVK´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara