Svilanović i Ashdown pozivaju na suradnju u jugoistočnoj Europi

MINISTAR vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović i Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown pozvali su u srijedu zemlje jugoistočne Europe da jedinstveno nastupe na summitu Europske unije koji se u lipnju treba održati u Solunu kako bi pojačali izglede za što brže priključenje europskim integracijama.

´Očekujem kako ćemo na summitu u Solunu dobiti jasne upute o obvezama koje trebamo preuzeti na putu ka približavanju Europskoj uniji´, kazao je Svilanović u Sarajevu gdje je doputovao u jednodnevi radni posjet.

Svilanović je novinarima pojasnio kako je njegov boravak u BiH izravno povezan s pripremama za sastanak zemalja-članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji će se 9. travnja održati i Beogradu. Članice Procesa su uz BiH i SCG još i Albanija, Grčka, Makedonija te Rumunjska dok Hrvatska ima status promatrača.

Svilanović je istaknuo kako je skup u Beogradu prava prilika da se pripremi koordiniran nastup na summitu u Solunu a najbolja poruka koju zemlje regije mogu dati, po njegovoj ocjeni, jeste poboljšanje njihove uzajamne suradnje.

´Sastanak u Beogradu trebamo iskoristiti kako bismo zajednički definirali svoju europsku politiku´, kazao je Svilanović.

Visoki predstavnik za BiH Ashdown nakon razgovora sa šefom beogradske diplomacije također je istaknuo kako je veoma važno da zemlje jugoistoka Europe jedinstveno nastupe iznoseći svoje želje članicama Europske unije.

´Time će osigurati nastavak potpore koja im je potrebna kako bi se priključili europskim intgracijama´, kazao je Ashdown pojasnivši kako će osobno o tome detaljno razgovarati s bosanskohercegovačkim vlastima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno sa Svilanovićem u Sarajevo je doputovao i ministar financija Srbije Božidar Đelić. Njegov nenajavljeni posjet, kako se ispostavilo, rezultat je pokušaja međunarodne zajednice da integrira ekonomski prostor u BiH uvođenjem poreza na dodanu vrijednost (PDV) na državnoj razini i jedinstvene carinske uprave.

Đelić je prošlog tjedna o tome razgovarao s vlastima Republike Srpske koje svim mjerama pokušavaju očuvati fiskalnu nevisnost svog entiteta. Srbijanski je ministar financija tada kazao kako Beograd u cjelosti podupire stajališta Banja Luke.

U izjavi novinarima datoj u Sarajevu Đelić je ustvrdio kako fiskalni suverenitet po Daytonu pripada entitetima upozorivši kako bi ´nedemokratske´ promjene u ovoj oblasti mogle imati teške posljedice.

´Mi se ne želimo miješati u unutarnje poslove BiH nego samo dobiti jamstva da će se poštovati duh i slovo Daytonskog sporazuma´, kazao je Đelić dodavši kako je Ashdown i dao takvo obećanje.

Srbijanski ministar financija drži kako je centraliziranje fiskalne politike u BiH moguće jedino ukoliko se s tim u zakonitoj proceduri suglase entitetski parlamenti.

Đelić je najavio kako će Vlada Srbije uskoro i s Federacijom BiH kao i s Republikom Srpskoj potpisati sporazum o suradnji poreznih uprava. Cilj te suradnje, kako je pojasnio, bio bi spriječiti porezne i carinske utaje kao i pokušaje pranja novca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara