SVILANOVIĆ O POLITIČKOM I SIMBOLIČKOM ZNAČAJU MESIĆEVA POSJETA

Beograd s velikim zadovoljstvom očekuje posjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, kazao je u utorak ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović. L

"To je prvi zvanični posjet od osamostaljenja Hrvatske. On ima simobolički, ali i jedan praktični politički značaj i za nas i za Hrvatsku", kazao je Svilanović agenciji Beta, dodajući da će to biti prilika da se sumira ono što je već učinjeno u protekle tri godine, ali i da se razgovara o problemima koji još postoje.

U odnosima dviju zemalja učinjen je veliki pomak "uzimajući u obzir koliko smo otvorenih pitanja naslijedili i koliko smo teških problema uspjeli razriješiti za ove tri godine", kazao je ministar Svilanović, istaknuvši posebno sporazum o Prevlaci, reguliranje isplate mirovina i privremeno ukidanje viza što je ocijenio kao "veliki rezultat".

Jedna od tema sutrašnjih razgovora predsjednika Mesića s dužnosnicima u Beogradu bit će i položaj nacionalnih manjina. Hrvatska i SCG su donijele zakone o pravima manjina, kazao je Svilanović, te izrazio nadu da će to pomoći postizanju bilateralnog sporazuma kojima bi se dodatno unaprijedio položaj manjina u obje zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne treba očekivati da će sva ta otvorena pitanja biti i riješena u susretu dvojice predsjednika, ali treba očekivati da rezultat ovih razgovora bude poticaj i jednoj i drugoj vladi da nastavimo rješavati sve probleme koje smo naslijedili", kazao je ministar Svilanović. U tom kontekstu je kao posebno važno pitanje za Beograd izdvojio problem srpskih povratnika u Hrvatsku koji se suočavaju s optužbama za ratne zločine u Hrvatskoj, pri čemu se vlasti u Beogradu zalažu da se "pitanje optuženih konačno razriješi tako da se točno zna tko su ljudi koji su optuženi, u kojem trenutku i u kojim okolnostima".

I Hrvatskoj i SCG je zajednički cilj ulazak u EU, kazao je Svilanović, dodajući da će se taj cilj najlakše dostići ako doista postoje otvoreni i dobrosusjedski odnosi.

Hrvatski predsjednik sutra će u Beogradu razgovarati s predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem, predsjednikom Skupštine državne zajednice SCG Dragoljubom Mićunovićem, predsjednicom Skupštine Srbije i vršiteljicom dužnosti predsjednika Srbije Natašom Mićić, te srbijanskim premijerom Zoranom Živkovićem. Predsjednik Mesić trebao bi se sastati i s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori, kao i izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske.

(Hina) ttag sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara