SVILANOVIĆ:GENERALIMA JASNO REČENO ŠTO DRŽAVA MOŽE UČINITI ZA NJIH

Četvorici vojnih i policijskih generala, haaških optuženika, "potpuno jasno i otvoreno" je rečeno što država može učiniti za njih i što Haag može tražiti ako odbije zahtjev da im se sudi u zemlji, izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović. L

U intervjuu za subotnje "Večernje novosti" ministar Svilanović je kazao da su generali Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić znali za optužnice i prije nego što su one objavljene, jer je Haaški sud "u kontaktu sa svima koji se tretiraju kao osumnjičeni". Četvrti optuženi, policijski general Vlastimir Đorđević je u bijegu i navodno se nalazi, prema spekulacijama u javnosti, u Rusiji.

Eventualno uhićenje Ratka Mladića, ako je on u SCG, "omogućilo bi da svi ostali slučajevi budu procesuirani u zemlji", kazao je ministar Svilanović: "Tvrdim to. Uostalom, taj stav mi je potvrđen i u razgovorima s predstavnicima SAD-a i EU", dodajući da je još prerano govoriti o odgovoru Haaškog suda na zahtjev da četvorici generala bude suđeno u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svilanović je ponovio svoj stav da se "optuženi ne mogu nalaziti na javnim funkcijama", te da mu je general Sreten Lukić, aktualni načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, kazao da "ne bi htio da se njegov odlazak s te funkcije shvati kao priznanje krivice".

Ministar Svilanović potvrdio je da su se potpredsjednik Vlade Srbije i šef Koordinacijskog centra za Kosovo Nebojša Čović, te srbijanski ministri, pravosuđa Vladan Batić i policije Dušan Mihajlović, povukli iz članstva Nacionalnog savjeta za suradnju s Tribunalom, uz obrazloženje da su "prezauzeti".

(Hina) tta sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara