Svinjska gripa pogodila Srbiju

Tekst: J.D.
Foto: AFP


SVINJSKA gripa napada našu regiju. U Srbiji je u zadnja dva dana registrirano čak 18 novih slučajeva. Najteže je obolio dječak iz Paraćina, koji boluje od težeg oblika bolesti. Osim njega jučer je registrirano još nekoliko slučajeva – tri u Čačku, dva u Kraljevu, a zbog izbijanja bolesti zatvorena je Vojna gimnazija u Beogradu.

Sedmogodišnjak iz Paraćina, za koga je potvrđeno da ima teži oblika virusa H1N1, prije tri dana prebačen je u Beograd s upalom oba plućna krila. Nalazi se na intenzivnoj njezi i priključen je na aparate za disanje. Nalazi se izvan životne opasnosti.

U osnovnoj školi u Čačku potvrđena su tri nova slučaja oboljenja. Prvi znak da se u toj osnovnoj školi radi o zarazi bio je početkom tjedna, kad je 11 od 26 učenika iz razreda ostalo u školi. Potvrđeno je da su sva oboljela djeca tijekom vikenda bila na rođendanu kod jednog vršnjaka.

Zatvorena gimnazija

U vojnoj gimnaziji u Beogradu potvrđena su četiri novog oboljenja. Osim ta četiri slučaja, od gripe je obolio i jedna učenik opće gimnazije, 31-godišnja djelatnica turističke agencije, te četverogodišnji dječak i sedmogodišnja djevojčica. Svi su na kućnom liječenju, a nastava u Vojnoj gimnaziji prekinuta je.

U Kragujevcu je hospitalizirana 23-godišnja djevojka sa simptomima visoke temperature, suhog kašlja i malaksalosti. Kod dvoje djece u Kraljevu potvrđena su dva blaga oboljenja, dok se za još troje djece čekaju rezultati. Konačno, na Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije trenutno je smješteno dvoje pacijenata zaraženih virusom H1N1. Direktor Instituta Mijomir Pelemiš rekao je da je njihovo zdravstveno stanje dobro.

Treba očekivati još slučajeva

Ukupan broj registriranih slučajeva oboljenja od virusa H1N1 u Srbiji u četvrtak popodne je iznosio 152. Zdravstveni radnici u Srbiji kažu kako je zemlja spremna izboriti se s novim slučajevima svinjske gripe.

Epidemiolog i član Radne grupe za pandemiju Ministarstva zdravlja dr. Branislav Tiodorović rekao je za Press da ljude ne treba iznenaditi ako bude još novih slučajeva obolijevanja od novog virusa gripe, jer niske temperature i vlažno vrijeme pogoduju širenju virusa. On je objasnio da se škole neće zatvarati na nivou republike, već samo lokalno, i to samo u slučaju da iz neke ustanove izostane 10 do 20 posto učenika.

"Mislim da je ovo još uvijek mali val koji prethodi većem. Srbiju pravi veliki val očekuje u veljači. Građani se ne trebaju bojati, jer će cjepivo stići u siječnju. Savjetujem roditeljima da svoju djecu ne šalju u školu ako imaju simptome bilo gripe ili virusnih infekcija, i da ih u slučaju visoke temperature odmah odvedu liječniku", rekao je Tiodorović

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara