Svjedok optužuje Šešelja za otmicu u Štrpcima

DUŠKO PETROVIĆ, pripadnik vojske Republike Srpske iz Despotovca i jedan od krunskih svjedoka likvidacije 20 putnika, 19 Bošnjaka i jednog Hrvata, otetih prije deset godina iz vlaka u Štrpcima i ubijenih kod Višegrada, optužio je vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja za sudjelovanje u organizaciji te otmice.

On je za Radio B92 rekao da je Šešelj u veljači 1993. godine bio u Višegradu te da je predao novac Milanu Lukiću, koji ga je podijelio pripadnicima Vojske Republike Srpske koji su 27. veljače, zajedno s njim, oteli skupinu putnika i kasnije ih pobili.

Za taj je zločin u Okružnom sudu u Bijelom Polju osuđen, na 15 godina zatvora, samo Nebojša Ranisavljević, koji je od crnogorskih pravosudnih vlasti nedavno zatražio da njegov slučaj preuzme Međunarodni kazneni sud u Den Haagu.

Duška Petrovića su, prema njegovoj tvrdnji, u četvrtak - na desetu godišnjicu otmice u Štrpcima - posjetili haški istražitelji, kako bi od njega dobili dokaze protiv Šešelja.

Šešelj se od ponedjeljka nalazi u pritvoru Haškog suda kako bi odgovarao za zločine protiv čovječnosti i za kršenje ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i BiH.

Petrović je kazao da će svoje eventualno svjedočenje pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu iskoristiti kako bi obiteljima otetih otkrio lokaciju na kojoj su pokopane žrtve zločina u Štrpcima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara