SVJEDOK PROTIV MILOŠEVIĆA GOVORIO O AKCIJAMA VJ U BOSNI

Na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, pred Haškim sudom, u utorak je svjedočio zaštićeni svjedok B104, pripadnik helikopterske eksadrile Vojske Jugoslavije, koji je govorio o ratnim operacijama VJ u BiH.

Svjedok B104, bio je kopilot na helikopteru Gazela u sastavu 712. protuoklopne helikopterske eskadrile, pod nazivom "Škorpije". Svjedočio je o svom sudjelovanju u ratnim opracijama Vojske Jugoslavije u istočnoj Bosni od ljeta 1993., kada je iz Niša premješten u Bajinu Baštu.

U Bajinoj Bašti bio je centar operacija kojim je zapovjedao Franko Simatović Frenki, visoki dužnosnik Službe državne sigurnosti (SDB) MUP-a Srbije, a pod njegovim su se zapovjedništvom nalazili dijelovi 712. helikopterske eksdrile, 72. gardijske brigade iz Beograda, 63. padobranske brigade iz Niša, jedninica MUP-a Srbije i jedinica "Vukovi s Drine" iz policije RS, precizirao je svjedok.

Iz Bajine Bašte, preko mjesta Skela na Drini, kretalo se u operacije na širem području Srebrenice, rekao je B104 opisujući kako je on helikopterom prevozio ranjenike i teret u sklopu tih operacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjedok je opisao kako su pripadnici VJ prije kretanja u akcije u BiH po zapovijedi skidali oznake VJ i stavlalu oznake Vojske RS, dok su na helikopterima još u Nišu skinuti znakovi VJ a identifikcijski brojevi smanjeni.

Milošević je u protuispitivanju nastojao zbuniti svjedoka nepodudarnim podacima iz njegove pisanog i usmenog iskaza te općenito umanjiti značaj njegova svedočenja.

Tužitelj je u ispitivanju pokazao izraziti interes za ulogu Frenkija Simatovića, koji se trenutačno nalazi u pritvoru u Beogradu, a protiv kojeg ICTY navodno dovršava optužnicu.

Svjedočenje zaštićenog svjedoka B104, koje se većim dijelom odvijalo na zatvorenim sjednicama, nastavlja se u srijedu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara