Svjedok protiv Miloševića: Hrvat koji je rat proveo uz Arkana

Svjedok protiv Miloševića: Hrvat koji je rat proveo uz Arkana
ZAŠTIĆENI svjedok B-71 u srijedu je na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, opisao neobični ratni put koji ga je od seoske straže u hrvatskom selu kraj Jajca 1992., preko logora u Manjači, vodio do rada kod Arkanovih "Tigrova" u Erdutu i u Arkanovoj pekari u Beogradu sve do 1997.

Svjedok, predstavljen kao "Hrvat iz Jajca", bio je u Teritorijalnoj obrani svoga sela od veljače 1992. kao kurir i izvidnik. Zarobljen u svibnju 92. prolazi maltretiranje u vojarni Kula u Mrkonjiću te potom tijekom šest mjeseci u zatočeničkom logoru Manjača. Nakon toga prebacuju ga u radni logor Stari mlin kod Prnjavora te kasnije u vojarnu Derventa gdje ima radnu obvezu i bolji tretman.

U vojarni su ga, po njegovim riječima, "pokupili" pripadnici Srpske dobrovoljačke garde, pokojnog Željka Ražnatovića Arkana, tzv. Tigrovi, i prebacili u svoje sjedište u Erdutu. Svjedok je naveo da je uz Arkana bio od polovice 1995. sve do 1997. u Beogradu, radeći kao "ratni zarobljenik" a kasnije u Beogradu za stan i hranu.

Potvrdio je da je vidio kako Arkan puca u glavu jednog zarobljenika u mjestu Perići, a posredno je svjedočio i o ubijanju žena i djece u Vukovaru o kojima su mu govorili "pripiti pripadnici Tigrova". Rekao je da je nosio hranu i streljivo za Arkanovce ali da nije bio borac pod oružjem, što je u protuispitivanju sugerirao Milošević.

Središnja točka njegovog iskaza bila je vezana uz masovnu grobnicu u bunaru kraj Erduta, na čijem je "zatrpavanju i maskiranju" radio 95. u redovima Arkanovaca, a pri čijem je otkrivanju i ekshumaciji 98. pomogao hrvatskim istražiteljima.

Govorio je o svome radu na sječi hrastova u okupiranim dijelovima Slavonije. Trupci i ukradena roba odvoženi su u Srbiju a iz nje je dopremano oružje za Arkana i druge paravojne snage, rekao je.

Svjedok se na kraju s Tigrovima povukao u Beograd, gdje je nakon rasformiranja postrojbe nastavio raditi u Arkanovom nogometnom klubu Obilić i njegovoj pekari. U BiH ga Arkanovci vraćaju krajem 1997., gdje ponovo dospijeva u zatvor u Kamenolomu kod Doboja. Nakon godinu dana uz pomoć čuvara bježi iz zatvora.

Milošević je u protuspitivanju tvrdio da je svjedok "dobrovoljno pristupio Arkanovcima i da je njegov iskaz potpuno nedosljedan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zašto bježite od istine da ste kao Hrvat bili u Arkanovim Tigrovima", pitao je optuženi koji je često koristio neukost svjedoka kako bi narušio vjerodostojnost njegovog iskaza.

Svjedok je odbacio te tvrdnje, navodeći da je bio zarobljenik a od Arkana nije bježao zbog toga što nije imao osobne dokumente.

Na sjednici u srijedu vođena je i rasprava o proceduralnim pitanjima, u kojoj je glavni tužitelj Geoffrey Nice najavio da će podnijeti molbu za produljenje vremena za izvođenje dokaza u dijelu optužnice za Hrvatsku i BiH, jer su do sada, zbog bolesti optuženog i drugih razloga, izgubljena 54 raspravana dana.

Optuženi Milošević, koji se pred ICTY-em brani sam, požalio se da mu je u postupku za Hrvatsku i BiH dostavljeno oko 400.000 stranica materijala, 200 video kazeta i 1.000 audio kazeta, pa bi mu samo za čitanje materijala trebalo 800 dana uz tempo 500 stranica dnevno.

"Uskratili ste mi legalno pravo na obranu", rekao je Milošević i zatražio vrijeme da se oporavi i pročita navedene dokumente.

Raspravno vijeće nije odlučivalo o tim zahtjevima.

Za četvrtak je optužba najavila svjedoka koji će iskaz dati video-linkom. Svjedočenje umirovljenog generala HV Nojka Marinovića video-linkom iz Dubrovnika do sada je u dva navrata otkazivano.

(Hina) dh rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara