Svjedok: Šljivančanin se oglušio na vijesti o zločinima

SVJEDOK optužbe na haškom suđenju "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA izjavio je u srijedu kako se suoptuženi Veselin Šljivančanin oglušio na vijesti o ubojstvima vukovarskih zarobljenika nakon pada grada u studenome 1991. godine, iako je bio dužan provesti istragu o počinjenim zločinima.

"Mogao je i morao utvrditi činjenice, raspolagao je snagama i sredstvima za to, a mogao je i šutjeti, kao što je i šutio", izjavio je Bogdan Vujić, umirovljeni oficir službe sigurnosti JNA, svjedok optužbe na suđenju Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću.

Isto smatra i za Milu Mrkšića, tadašnjeg zapovjednika 1. gardijske brigade JNA u čijoj je zoni odgovornosti bio vukovarski Velepromet, koji je na te vijesti gestom ruke sugerirao da "teritorijalcima treba progledati kroz prste".

Bivšim oficirima 1. gardijske brigade JNA Mili Mrkšiću, i njemu podređenima Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću sudi se za pokolj najmanje 264 hrvatskih ranjenika i civila iz vukovarske bolnice na farmi Ovčara 20. studenog 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vujić, iskusni sigurnosni oficir JNA trebao je prema zapovjedi uprave službe sigurnosti u tvrtki Velepromet razdvojiti zarobljene vukovarske branitelje od civila i prevesti ih u logor u Srijemskoj Mitrovici.

Prema njegovim riječima, Šljivančanin mu je u stožeru JNA u obližnjim Negoslavcima prije odlaska u Velepromet rekao "da se tamo nalaze teritorijalci i da se ne iznenadi ako četnici budu klali".

"Oficir Branko Korica komentirao je to riječima da će biti interesantno vidjeti kako četnici drže javni sat iz klanja", rekao je Vujić koji je u srijedu završio svoj četverodnevni iskaz.

Svjedočeći prethodnih dana, Vujić je ustvrdio da je obavio svoj zadatak, no da one koje su prije njegova dolaska ubili pripadnici srbijanske teritorijalne obrane nije mogao spasiti.

Suđenje "vukovarskoj trojci" nastavlja se u četvrtak kada će tužitelj izvesti novog svjedoka optužbe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara