Svjetska banka: EU kandidati trebaju suzbiti siromaštvo roma

SUOČAVANJE s ozbiljnim problemom siromaštva Roma jedno je od najvažnijih pitanja koje zemlje kandidati za EU moraju riješiti prije ulaska u članstvo, izjavio je u ponedjeljak čelnik Svjetske banke James Wofensohn.

"Romska manjina stoljećima je žrtva diskriminacije", istaknuo je Wolfensohn na konferenciji u Budimpešti pod pokroviteljstvom Svjetske banke i Instituta otvorenog društva Georgea Sorosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Wolfensohn, pod čijim je vodstvom od 1995. godine Svjetska banka među svoje najvažnije prioritete uvrstila smanjenje siromaštva, rekao je da siromaštvo Roma mora biti riješeno zajedničkim naporima vlada, međunarodnih organizacija i nevladinih udruga.

Podaci Svjetske banke pokazuju da u Rumunjskoj, u kojoj živi najveća romska manjina, Romi imaju kraći životni vijek za 15-20 godina od većinskog stanovništva.

Mađarska je jedna od deset pretežito istočno i srednjoeuropskih zemalja koje bi u svibnju 2004. trebale ući u članstvo Europske unije. Romi u Mađarskoj predstavljaju najveću manjinu, koja, prema procjenama, broji 450.000 ljudi, a 40 posto njih živi ispod praga siromaštva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara