Svjetska banka: Hrvatska u 2012. godini opet ulazi u recesiju!

Foto: AFP

HRVATSKA će u 2012. godini ponovo ući u recesiju, predviđa Svjetska banka! Prema prognozi Ureda Svjetske banke u Zagrebu, hrvatski BDP iduće godine će pasti oko jedan posto!

U redovitom izvješću "World Bank EU10 + Croatia" za prosinac 2011. stoji da protekla godina nije prošla u skladu s očekivanjima. Hrvatska je ostvarila vrlo mali gospodarski rad, a 2012. bit će još bolnija s obzirom da je hrvatsko gospodarstvo strogo vezano uz Europsku uniju.

Hrvatska ovisi o Europi, a Europa je u krizi

"Gospodarski rast usporava se u cijeloj Europi, a dodatno ga otežavaju kriza u nekim dijelovima eurozone i zabrinutost u vezi sa svjetskim gospodarstvom", naglašava Svjetska banka. Recesija stoga, najavljuju iz Svjetske banke, prijeti čitavoj regiji. Hrvatsku od gospodarskih muka, čini se, neće spasiti ni najavljeni ulazak u EU 1. srpnja 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hrvatsko gospodarstvo suočava se s novim vanjskim izazovima, a istovremeno radi na prevladavanju naslijeđa prethodne krize", podsjeća Svjetska banka, koja također predviđa da će proračunski deficit RH vjerojatno morati biti povećan i treću godinu uzastopno.

Svjetska banka traži rezove javne potrošnje

Sanja Madžarević-Šujster, viša ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku, kaže da je središnji izazov s kojim se suočava nova vlast povratak održivih javnih financija. "Bitno je da hrvatska brzo krene naprijed s provedbom fiskalne prilagodbe javne potrošnje kako bi se umanjili rizici refinanciranja i zaštitio kreditni rejting", kaže Madžarević-Šujser.

Svjetska banka zapravo poziva na rezanje javne potrošnje, počevši od broja zaposlenih u javnom sektoru. Hongjoo Hahm, voditelj ureda Svjetske banke u Hrvatskoj, tvrdi da rezovi nisu potrebni u svim aspektima državnog djelovanja, odnosno da Svjetska banka ne poziva na udar na socijalu. Ali...

"Potrebno je bolje usmjeravanje kako bi se osiguralo da dragocjena javna sredstva dođu do onih kojima su najpotrebnija", kaže Hahm.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara