Svjetska banka okomila se na Vladu zbog najavljenih mjera protiv poskupljenja struje i hrane

SVJETSKA banka otvoreno se okomila svim mjerama koje je najavila hrvatska Vlada ne bi li hrvatskim građanima "priskočila" u pomoć zbog naglog poskupljenja hrane i energenata, javlja business.hr. O tome je danas izvijestila Sanja Mađarević Šujster, glavna ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku.

Šujster prenosi kako je najavljeni vladin "paket pomoći" prilično jednostavno primijeniti, ali istodobno nije dovoljno učinkovit te neće pomoći najsiromašnijem dijelu stanovništva. Ujedno smatra da se državnim subvencijama HEP-u, kojima se pokušavaju zauzdati cijene, Vlada suprotstavlja preporukama Svjetske banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potonje nalažu da Vlada poboljša sustav socijalne zaštite o kojem ovise najugroženiji slojevi stanovništva, a ne da iz državnog proračuna isplaćuje jednokratne ili višekratne iznose, čime "tetoši" gospodarstvo, pa i građane. Naime, takva gospodarska politika Hrvatskoj će kad-tad doći na naplatu, upozorava Šujster, a neće riješiti trenutno goruće socijalne probleme.

Šujster je kazala da se gospodarske i socijalne poteškoće dugoročno mogu riješiti jedino strukturalnim reformama i to na području poljoprivrede i energetike. Naime, potrebno je okrupnjivanje poljoprivrednog zemljišta, konačno raščišćavanje imovinsko-pravnih odnosa, kao i prilagodba državnih potpora onim europskim, dok energiju treba rješavati orijentacijom na alternativne izvore energije.

Ig.M.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara