Svjetska banka: u veljači počinje inicijativa Desetljeće uključenja Roma

Zemlje srednje i jugoistočne Europe pokrenut će 2. veljače u Sofiji inicijativu Desetljeće uključivanja Roma 2005.2015., objavila je u utorak Svjetska banka.

Inicijativa Desetljeće uključivanja Roma, koju je usvojilo osam zemalja srednje i jugoistočne Europe i koja ima potporu međunarodne zajednice, predstavlja prvi zajednički međunarodni napor za izmjenu života Roma u Europi.

Pozivi za sudjelovanje upućeni su premijerima Hrvatske, Češke, Makedonije, Rumunjske, Srbije i Crne Gore i Slovačke, zemljama utemeljiteljima inicijative.

Očekuje se i sudjelovanje predsjednika Svjetske banke Jamesa Wolfensohna i predsjednika instituta Otvoreno društvo Georga Sorosa, glavnih pokrovitelja inicijative.

Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Makedonija, Rumunjska, Srbija i Crna Gora i Slovačka u lipnju 2003. u Budimpešti utemeljile su inicijativu koja će trajati od 2005. do 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na skupu u Sofiji očekuje se i sudjelovanje predstavnika Europske unije, Roma članova Europskog parlamenta, OESS-a te UN-a.

Inicijativa se namjerava usmjeriti na integraciju Roma i okončanje diskriminacije i siromaštva s kojim su suočeni u regiji, objavila je bugarska vlada čiji će premijer Simeon Saxe-Coburg Gotha zajedno s mađarskim premijerom Ferencom Gyurcsanyem biti domaćin skupa u Sofiji.

Svih osam zemalja odredit će ciljeve integracije i poboljšanja ekonomskog statusa Roma na ključnim područjima obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene skrbi i stanovanja.

Predviđeno je potpuno sudjelovanje Roma u određivanju i provedbi ciljeva, a inicijativa je otvorena i za druge zemlje, uključujući članice EU-a, rekla je bugarska vlada.

(Hina) xsl ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara