Svjetska poštanska unija: Poseban kod ne znači priznanje Republike Srpske

Foto: banjaluka.rs

"DODJELA međunarodnog poštanskog koda Republici Srpskoj je čisto tehnička stvar i ne znači priznanje njenog suvereniteta", službeni je to odgovor Svjetske poštanske unije iz Berna prenosi Deutsche Welle, koja je ni kriva ni dužna umiješana u bosansku političku svađu oko toga znači li poseban poštanski broj za RS njeno skoro odcjepljenje.

Švicarske poštare iz Unije i dalje zbunjuje kako se moglo dogoditi da jedna zemlja pošalje zahtjev za kod, a potom se protiv toga buni, no to je itekako moguće kad je riječ o rascijepanoj BiH. Naime, u službenim dokumentima Svjetske poštanske unije stoji da u BiH postoje tri nadležna operatera - jedan u Sarajevu, drugi u Mostaru, treći u Banjoj Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema nikakve sumnje da je zahtjev poslalo "Preduzeće da poštanski saobraćaj Republike Srpske", nakon čega su Švicarci samo odradili tehnički dio i priznali im poseban kod.

Kako postoji pravilo "jedan kod - jedna država", a RS je tek drugi izuzetak nakon Kosova, u BiH se zakuhala polemika o "podlozi za mnogo veće promjene" i o tome da RS ovim šalje jasan politički signal. Očitovanje pedantnih Švicaraca da je sve samo "tehnička stvar", teško da će smiriti strasti među predstavnicima dva BiH entiteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara