Svjetska praizvedba izgubljenog Beethovenova djela

SVJETSKA praizvedba jednog izgubljenog Beethovenovog djela bit će održana u subotu u Rotterdamu u izvedbi gradskog komornog orkestra, na temelju rekonstrukcije dvojice nizozemskih muzikologa, piše u petak nizozemski dnevni list Het Financieele Dagblad.

Ludwig van Beethoven bio je 23-godišnji student Josefa Haydna kada je godine 1793. skladao ´Koncert za obou u F-duru´, no originalni notni zapis nestao je iz arhiva njegova bečkog izdavača desetak godina nakon autorove smrti.

Pouzdano se znalo da je Beethoven završio tri stavka koncerta, koja karakteriziraju solo dionice oboe u tzv. bečkom stilu.

No drugi stavak koncerta, Largo, smatrao se izgubljenim sve dok krajem 1970-ih godina skice tog stavka nisu pronađene u Britanskoj knjižnici u Londonu.

Prošle je godine nizozemski kompozitor Cees Nieuwenhuizen otkrio faksimil skica u jednoj knjižari u Beču nakon čega je konzultirao svojeg prijatelja, muzikologa Josa van der Zandena. Zajedno su odlučili rekonstruirati izgubljeni koncert za obou i mali orkestar.

´Moja je zadaća bila dešifrirati i transkribirati Beethovenovu notaciju jer su postojale samo skice melodije. Transkribirao sam ono što je namijenio instrumentaciji i harmonijama´, rekao je Van der Zanden.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Moj je kolega skladao glazbu za harmonije no kao muzikolog i stručnjak za Beethovenove partiture, pobrinuo sam se da u interpretaciji ne bude previše slobode´, dodao je.

Rotterdam Kamerorkest (komorni orkestar) mladi je ansambl kojim dirigira Conrad van Alpen.

´Prekrasno je dirigirati prvom izvedbom djela jednog velikana kao što je Beethoven´, rekao je, ocijenivši da je rekonstrukcija izgubljenog stavka ´vrlo uspješna´.

Na subotnjoj praizvedbi u koncertnoj dvorani De Doelen, obou će svirati 24-godišnji solist Rotterdamske filharmonije Alexie Ogrintchouk, po čijoj je ocjeni to Beethovenovo djelo vrlo važno za oboiste.S
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara