SVJETSKA PREMIJERA IZGUBLJENE DONIZETTIJEVE OPERE U SRPNJU

Zaboravljena opera talijanskog skladatelja Gaetana Donizettija, čiji je libreto pronađen 1984. u Londonu, a zatim se strpljivo rekonstruirao, izvest će se premijerno u srpnju na festivalu Caramoor u Katonahu (država New York), 60 km sjeveroistočno od grada New Yorka, priopćili su organizatori.

Dok je istraživao u londonskoj koncertnoj dvorani Covent Garden, direktor festivala Caramoor Will Crutchfield otkrio je paketić zamotan u napola izgorjelo platno koji je identificirao kao libreto za "Elizabeth, ili kći prognanika", operu koju je Donizetti napisao na francuskom 1839./40.

Nakon višednevnog proučavanja, shvatio je da ima samo prvi i treći stavak djela. Oni su obuhvaćali izvorni tekst na francuskom ispisan ispod partiture, a iznad je bio talijanski prijevod koji je napisan nešto kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tek nakon četiri godine, kada je jedan drugi glazbenik istraživao u istom podrumu, pronašao je drugi stavak. Talijanska inačica, koju je pojednostavnio sam, prvi put je izvedena u Londonu 1987.

Will Crutchfield morao je provesti još nekoliko godina u glazbenom odjelu pariške Nacionalne biblioteke da bi sastavio slagalicu francuske inačice koju je dovršio tek 2002.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara