Svjetska zdravstvena organizacija ponovno upozorava na moguće širenje ptičje gripe

MARGARET CHAN je preuzela predsjedništvo nad Svjetskom zdravstvenom organizacijom i odmah obnovila upozorenje o mogućnosti širenja ptičje gripe tvrdeći da opasnost još nije prošla i da svijet mora biti na oprezu.

Chan je izjavila kako se posljednjih mjeseci zaraza stišala, ali u posljednjih nekoliko tjedana broj zaražene peradi ponovo je počeo rasti.

"H5N1 uzrokuje neprocjenjivu štetu u gospodarskom sektoru peradarstva što je uzrokovalo prijelaz zaraze na mnoge ljude. Više od polovice zaraženih je umrlo. Ne smijemo se opustiti, moramo ostati na oprezu, ako izbije pandemija to će biti pogubno", kazala je Chan.

Ptičja gripa nije jedina opasnost koja prijeti ljudskom zdravlju, smatra Chen. Također treba pojačati mjere prevencije protiv nekih starijih bolesti kao što je malarija.

"Razmatramo nove načine za borbu protiv ove smrtonosne bolesti. Imamo sva potrebna sredstva i alate, ali moramo shvatiti zašto nema napretka. Oko 3.000 djece u Africi svaki dan umire od malarije." - dodala je.

Svjetska zdravstvena organizacija planira i potpuno iskorijeniti opasnu bolest polip, protiv koje postoji cjepivo, ali od nje ipak pati nekolicina zemalja u svijetu.

"Cjepivo samo po sebi nije dovoljno. Potrebna nam je politička angažiranost od četiri zemlje koje još imaju problema s poliom (Indija, Afganistan, Nigerija i Pakistan)", smatra nova predsjednica.

Chan se nada da će uspjeti povećati efikasnost programa koje Svjetska zdravstvena organizacija provodi bez da uvede ikakve radikalne promjene u njen način djelovanja.

P. V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara