Svjetske agencije i dalje prate rezultate izbora u Hrvatskoj

Svjetske agencije nastavljaju pratiti rezultate izbora u Hrvatskoj, ističući da će novu vladu prema privremenim neslužbenim rezultatima vjerojatno sastavljati Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

"Hrvatska je ponovo skrenula udesno na općim izborima", piše britanska novinska agencija Reuters, navodeći da bi se, prema privremenim rezultatima izbora održanim u nedjelju, HDZ trebao nakon četiri godine vratiti na vlast.

Reuters podsjeća da je HDZ vladao "post-komunističkom Hrvatskom od 1990. do 2000., odolijevajući pritiscima Zapada u vezi poštivanja ljudskih prava i demokratskih standarada".

Britanska agencija navodi privremene rezultate Državnog izbornog povjerenstva, a kao posebno iznenađenja navodi ulazak Hrvatske strane umirovljenika u Hrvatski sabor.

"Hrvatski nacionalisti slave pobjedu nakon prvih privremenih rezultata, dok ljevica, koja je bila dosada na vlasti, počinje govoriti o porazu", piše francuska novinska agencija France presse (AFP).

AFP donosi prve procjene o ulasku stranaka u Hrvatski sabor, kao i izjave čelnika glavnih stranaka.

Francuska agencija navodi da je "suradnja s ICTY-em jedan od kriterija koje Zagreb mora ispuniti na svom putu u EU. Tribunal je optuživao dosadašnju vladu da nije ništa učinila kako bi uhitila i izručila Den Haagu generala Antu Gotovinu".

AFP također da je najveće iznenađenje izbora ulazak Hrvatske strane umirovljenika u Sabor.

"Nacionalisti koji su doveli Hrvatsku do nezavisnosti - i kasnije do međunarodne izolacije - vode na parlamentarnim izborima ispred dosadašnje pro-zapadnjačke vlade", piše američka novinska agencija Associated Press (AP), pozivajući se na privremene rezultate izbora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

AP navodi da bi HDZ trebao dobiti oko 72 zastupnička mandata, dok bi SDP u sljedećem sazivu Hrvatskoga sabora imao 55 zastupnika. Agencija napominje da dosadašnji saveznik SDP-a, HSS za sada nije objavio kome će se prikloniti.

"Sljedeća vlada mogla bi ispuniti desetljećima dugu želju Hrvata da tu bivšu jugoslavensku republiku s 4.5 milijuna stanovnika uvede u EU - možda već 2007. - ako nastavi s demokratskim i gospodarskim reformama pokrenutim proteklih nekoliko godina", piše AP.

"Iako je Račan Hrvatsku približio Zapadu, njegova koalicija lijevog centra razočarala je veliki broj Hrvata jer nije uspijela oživjeti gospodarstvo i poboljšati životni standard", nastavlja američka agencija.

HDZ, nastavlja AP, koju je osnovao pokojni predsjednik Franjo Tuđman "tvrdi da je napustila tvrdolinijaštvo, te da je spremna Hrvatsku priključiti Europi".

Njemačka novinska agencija dpa navodi kako se prema privremenim rezultatima izbora "očekuje da će HDZ oformiti novu hrvatsku vladu", te podsjeća da će se nova vlada "morati suočiti s pritiscima za boljom suradnjom s Haškim sudom te dozvoliti povratak tisućama srpskih izbjeglica koji su pobjegli tijekom rata" u Hrvatskoj.

"Buduća vlada morat će voditi Hrvatsku i tijekom ključne faze pregovora o ulasku u proširenu Europsku uniju", navodi dpa.

Izbore u Hrvatskoj pratile su i svjetske televizijske postaje.

(Hina) nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara