Svjetske agencije o dolasku Pape u Hrvatsku

PAPA Ivan Pavao Drugi je na početku svoga 100. pastoralnog putovanja ohrabrio hrvatske vođe da rade na liječenju rana izazvanih ratom i komunističkom vladavinom, ocjenjuje britanska agencija Reuters.

Agencija citira Papine riječi izgovorene po dolasku u zrakoplovnoj luci na Krku. "Neka se oni koji imaju vlast na građanskom i vjerskom području ne umaraju liječiti rane uzrokovane okrutnim ratom i uklanjati posljedice totalitarnog sustava, što je previše vremena nastojao nametnuti ideologiju suprotnu čovjeku i njegovu dostajanstvu".

Reuters također ističe da je Papa "izrazio potporu hrvatskim nastojanjima za ulazak u Europsku uniju".

Britanska agencija ističe da će putovanje u Hrvatsku "biti test izdržljivosti za Papu, koji boluje od Parkisonove bolesti i artritisa - iako posljednjih mjeseci izgleda da mu se zdravlje popravilo".

Agencija France presse ističe da je "Hrvatska s entuzijazmom dočekala papu Ivana Pavla Drugog, koji je za svoje stoto putovanje vani izabrao zemlju prema kojoj gaji posebnu naklonost".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već kod pozdravnih govora, Papa i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić našli su se na istoj valnoj dužini, rekavši da dijele iste zajedničke vrijednosti mira, pravde i napretka velike obitelji europskih naroda", naglašava AFP.

"Dok je predsjednik Mesić zatražio Papinu podršku za hrvatsku kandiduturu za Europsu uniju, Papa je odgovorio da se nada pozitivnom ishodu" te težnje, dodaje francuska agencija.

I njemačka agencija dpa ističe da je Papa podržao hrvatske težnje za ulaskom u Europsku uniju.

Američka agencija AP naglašava da je Papa za "većinu Hrvata najveći moralni autoritet" .

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara