Svjetske agencije o hrvatskom dobivanju statusa kandidata za članstvo

SVE NAJVAŽNIJE svjetske agencije u petak su opširno izvijestile o odluci Europskog vijeća da Hrvatskoj odobri status kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji i započne pregovore početkom sljedeće godine.

"Europska unija u petak je odlučila Hrvatsku proglasiti kandidatom za punopravno članstvo i početi pregovore početkom sljedeće godine. Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je da njegova zemlja namjerava dostići Bugarsku i Rumunjsku i ući u uniju 2007, dvije godine prije nego što su procijenili analitičari", kaže se u vijesti agencije Reuters.

"Ovo jer povijesni trenutak za Hrvatsku... Nastavit ćemo brzim ritmom reformi", prenosi britanska agencija riječi hrvatskog premijera sa zajedničke konferencije za novinare s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem.

Agencija France Presse navodi da je 25 zemalja članica EU zaključilo kako je Hrvatska ispunila kriterije nužne za dobivanje statusa službenog kandidata i predvidjelo da pregovori s njom počnu početkom iduće godine na Međuvladinoj konferenciji na kojoj će sudjelovati i Hrvatska. Također podsjeća kako sad postoje četiri službena kandidata za punopravno članstvo - Bugarska i Rumunjska te Turska i Hrvatska.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pregovori će se temeljiti na postignućima Hrvatske i njihova će brzina ovisiti isključivo o napretku Hrvatske u ispunjenju zahtjeva potrebnih za članstvo", prenosi AFP zaključke summita EU.

Francuska agencija dodaje i da Europsko vijeće od RH očekuje "punu suradnju s ICTY-em", uključujući pronalaženje i prebacivanje generala Ante Gotovine u Haag, kao i "dodatne napore u području prava manjina, povratka izbjeglica, reforme pravosudnog sustava, suradnje sa svijetom i borbe protiv korupcije".

"To je jasan signal našim susjedima", citira AFP premijera Sanadera, uz napomenu da bi status kandidata odobren Hrvatskoj "trebao biti poticaj drugim zemljama na jugoistoku Europe da nastave reforme".

BBC u svom izvješću podsjeća na mišljenje Europske komisije (avis) iz travnja da Hrvatska treba dobiti status službenog kandidata i ističe Prodijevu izjavu u kojoj kaže: "Vrlo smo zadovoljni što Hrvatska ide s nama u Europu"
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara