Svjetske agencije o izborima u Hrvatskoj

"NAJAČI je oporbeni nacionalistički HDZ", "Hrvatska skreće desno", "Nacionalisti slave pobjedu", "Ljevica doživjela poraz", naslovljuju svjetske agencije u ponedjeljak svoja izvješća o nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Račan je uspio Hrvatsku politički približiti Zapadu, no Hrvati su razočarani neuspjehom socijaldemokrata (SDP) da u djelo provedu obećanja o gospodarskom prosperitetu, piše Associated Press.

Američka agencija citira čelnika HDZ-a Ive Sanadara da je ostvarena "sjajna pobjeda" i da će početi konzultacije za sastavljanje vlade. Agencije također prenose da je predsjednik Republik Stjepan Mesić naznačio da će mandat za novu vladu povjeriti predsjedniku HDZ-a.

Britanski dnevnik Guardian upozorava, međutim, da još uvijek nije jasno hoće li HDZ u skupini manjih stranaka i neovisnih kandidata koji su ušli u parlament, uspjeti pronaći koalicijske partnere.

Nasuprot nacionalistima, dosadašnji premijer, čelnik SDP-a Ivica Račan ima slabe izglede da u tome uspije, pogotovo jer seljačka stranka (HSS) s desetak osvojenih mandata još nije odlučila hoće li se prikloniti starome partneru ili pak pobjedniku - HDZ-u, pojašnjava AP.

Guardian ističe da HDZ nije učinio mnogo da bi se politički razlikovao od SDP-a i da, a "što je neuobičajeno na parlametnarnim izborima, politiku pridruživanja Europskoj uniji podupiru sve glavne stranke i ta politika uživa nadmoćnu većinu".

HDZ je objavio da se odrekao tvrdolinijaških pozicija, tako odbojnih Zapadu, pa čak i naznačio da će u njegovoj vladi možda biti mjesta i za predstavnika srpske manjine, a što je najava dobrodošla stranci optuživanoj u prošlosti za protusrpsko raspoloženje, piše AP.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki kritičari strahuju da su promjene učinjene u HDZ-u kozmetičke i retororičke, ne i suštinske, dodaje AP, uz procjenu da HDZ tek treba dokazati da su mu iskrena obećanja o europskim standardima i poštivanju zahtjeva zapadnih vlada. Agencija podsjeća da Sanadera prihvaćaju brojni europski lideri desnog centra te da je on jedini, od istaknutih hrvatskih političara, podržao američki rat u Iraku i zahtjev Washingtona za neizručenjem američkih građana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC). O Sanaderovoj potpori Washingtonu piše i francuska agencija AFP.

Predsjednik HDZ-a u svojoj je izbornoj kampanji obećao surađivati i s Međunarodnim sudom za ratne zločine (ICTY) no upravo ga tu čeka problem u eventualnom koaliranju s pravašima (HSP) koji su osvojili osam mjesta. Njihov lider Anto Đapić, naime, uvjetuje koaliranje s HDZ-om odbacivanjem optužnice ICTY-ja protiv bivšeg generala Ante Gotovine, piše njemačka agencija dpa.

Konačni ishod izbora ovisit će o poslijezbornim konzultacijama, napominje dpa, te dodaje da će se na novu vladu vršiti pritisak kako bi omogućila povratak tisuća Srba izbjeglih tijekom rata. Čeka je i naporna, ključna faza u priključenju Hrvatske Europskoj uniji, piše njemačka agencija.

"Hrvatska se vratila desnici", izvještava Reuters u poduljem izvješću napominjući da je SDP pobijedio samo u dvije od deset izbornih jednica. Reuters citira političkog analitičara Davora Gjenera koji tvrdi da se na području bivše Jugoslavije ponovi širi trend nacionalizma, koji je počeo u BiH, zahvatio Hrvatsku a zacijelo će i Srbiju i Crnu Goru (izbori ih očekuju 28. prosinca).

Agencije pišu i o glasovima dijaspore - gdje su najvažniji oni iz susjedne Bosne i Hercegovine, koji uglavnom podupiru HDZ.

Gotovo sve agencije suglasne su da je do promjene u predznaku: desno - lijevo, došlo jer su tranzicijske reforme bolne, i u socijalnom i radnom zakonodavstvu i tjeraju birače da povjerenje poklanjaju čas jednima čas drugima. Stoga ljevica, nakon pobjede 2000., nije uspjela izboriti još jedan mandat na vlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara