Svjetske agencije o otvaranju Teslinog memorijalnog centra

HRVATSKI i srbijanski dužnosnici okupljeni u ponedjeljak u selu Smiljan obilježili su 150. godišnjicu rođenja znanstvenika Nikole Tesle, pionira električne energije, etničkog Srbina iz Hrvatske koji je do većine svojih otkrića došao u Sjedinjenim Državama, javljaju agencije.

Tesla je rođen u selu Smiljani, podno Velebita, 10. srpnja 1856. godine.

Kako prenosi Associated Press (AP), svečanost otvaranja Teslinog memorijalnog centra u Smiljanu "pokazuje preokret u odnosima između Srbije i Hrvatske".

Teslino rodno mjesto svjedočilo je nekim od najžešćih borbi tijekom rata za neovisnost Hrvatske u razdoblju do 1991. do 1995. godine, navodi agencija Reuters u tekstu pod naslovom "Hrvati i Srbi se ujedinili u počast geniju Tesli". Teslin spomenik je bio dignut u zrak, a njegovu rodnu kuću zanemarivala je nacionalistička vlast u Hrvatskoj do 2000. godine, dodaje Reuters.

"Danas slavimo Srbina Teslu, sina Hrvatske i građana svijeta, koji pripada svim narodima i svim zemljama", prenijele su agencije AP i France Presse riječi hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića na svečanosti otvaranja memorijalnog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema mnogo ljudi odavde koji su dosegnuli vrh svijeta svojim vizijama i onih koji su naše zajedničko bogatstvo", kazao je, kako prenosi agencija France Presse, srbijanski predsjednik Boris Tadić, također nazočnog na svečanosti.

U Srbiji je isto tako organiziran niz događaja povodom obilježavanja 150. obljetnice rođenja tog velikog znanstvenika te je nedavno zračna luka u Beogradu dobila njegovo ime, navode agencije.

U poruci koju je povodom ove svečanosti poslao američki predsjednik George W. Bush stoji da su i "Sjedinjene Države ponosne na Teslu, čiji su korijeni iz Hravatske, Srbije ali i Amerike", dodaje AP.

Agencije Reuters i France Presse prenose ukratko pojedinosti o životu i radu Nikole Tesle koji je emigrirao u SAD 1884. godine, navodno sa samo četiri centa i planovima o letećoj mašini u svom džepu. Sve agencije opisuju njegova znanstvena dostignuća, posebno upotrebu izmjenične struje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara