Svjetske agencije o podnošenju hrvatske molbe za članstvo u EU

VELIKE svjetske agencije javile su o podnošenju službene hrvatske kandidature za članstvo u Europskoj uniji, ističući kako se Hrvatska nada da će zaključno s 2006. okončati pregovore o prijemu i 2007. biti u klubu zemalja koje će se te godine pridružiti u članstvo.

Javljajući o tome da je Hrvatska formalno podnijela zahtjev za prijem u EU, agencija Reuters ističe da se radi o najznačajnijem koraku Hrvatske na putu njezine transformacije iz ratom pogođene nacionalističke balkanske zemlje prema demokraciji zapadnog tipa. Prenoseći riječi premijera Račana, izrečene nakon predaje kandidature, o tome da Hrvatska ´ovim činom formalizira svoje strateško opredjeljenje da postane sastavnim dijelom novog političkog entiteta´, agencija dodaje da se radi o zemlji koja je tijekom nacionalističke vladavine pokojnog predsjednika Tuđmana ostala izolirana i koja se sada nada uključiti se u drugi val proširenja, zajedno s Rumunjskom i Bugarskom, predviđenog za 2007. godinu.

Agencija u širem prilogu o hrvatskom podnošenju molbe za članstvo prenose riječi grčkog premijera Simitisa koji je pozdravio aplikaciju Hrvatske istaknuvši da je još rano govoriti o tome kada će Zagreb dobiti formalni odgovor. Ističe se također kako Hrvatskoj predstoji težak rad na ostvarivanju političkih kriterija za članstvo bez kojih ni dobri ekonomski rezultati neće dovesti do članstva. Kao najznačajnija pitanja ističu se poboljšanje suradnje s međunarodnim sudom u Haagu, unapređivanje regionalne suradnje sa susjedima, reforma pravosuđa i status državnih medija te povratak srpskih izbjeglica. Procjenjuje se da odgovor EU-a vjerojatno neće uslijediti prije parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati do travnja iduće godine te da bi poraz reformističke koalicije, koji bi mogla doživjeti od populističkog i konzervativnog HDZ-a, mogao predstavljati udarac integracijskim naporima zemlje.

Njemačka agencija dpa, javljajući u petak o podnošenju službene hrvatske molbe za članstvo, prenijela je riječi predsjedatelja EU Simitisa o tome kako je Hrvatska posljednjih godina napravila velike korake u ostvarivanju načela Europske unije te kako balkanske zemlje moraju postati članice EU kako bi osigurale svoju stabilnost. Dodaje se da grčki premijer nije govorio o datumu za pokretanje pregovora s Hrvatskom te se, uz pozivanje na diplomatske izvore, ističe da se Hrvatska nada ulasku u EU 2007. zajedno s Rumunjskom i Bugarskom. Prenoseći rezultate anketa o većinskoj sklonosti Hrvata prijemu u članstvo, agencija se poziva na procjene analitičara prema kojima je ulazak Hrvatske vjerojatniji između 2008. i 2012. godine.

Najavljajući dan ranije podnošenje hrvatske kandidature agencija je istaknula kako je najveći hrvatski gospodarski problem visoka nezaposlenost, za koju je navela da iznosi 22 posto, te da je gotovo na istoj razini kao u vrijeme Račanova preuzimanja vlasti. Kao jednu od glavnih smetnji hrvatskom ulasku u članstvo dpa navodi nevoljku suradnju Hrvatske sa sudom u Haagu.

Agencija France Presse vijestima iz Atene dodaje i napomenu kako Hrvatska od dolaska reformista na vlast početkom 2002., nakon 10 godina nacionalističke vladavine, pokušava nadoknaditi kašnjenje u usvajanju europskih kriterija kako bi bila spremna integrirati se u Uniju tijekom novog širenja predviđenog za 2007. Prenoseći dan ranije sadržaj promotivnog CD-a kojim se predstavlja Hrvatska, agencija primjećuje kako se, uz gospodarske rezultate vezane uz 5-postotni rast u 2002. i pad inflacije na 3,3 posto, ne govori o tome da je nezaposlenost 2001. iznosila 15,8 posto aktivnog stanovništva te o procjenjenoj 53,7-postotnoj pokrivenosti uvoza izvozom 2002. godine.

Od službenih reakcija zasad je zabilježena samo ona predstavnika bavarskih demokršćana CSU-a u Europskom parlamentu Bernda Posselta, koji je rekao kako je ´ova srednjoeuropska zemlja najmanje jednako zrela za pristup kao i druge sada službene zemlje kandidati´ dodajući da misli da bi Hrvatska već 2006. ili 2007. mogla postati punopravnom članicom EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara