Svjetske agencije o talačkoj krizi

SVJETSKE agencije izvještavale su u petak o tijeku akcije oslobađanja djece iz ruku islamističke skupine koja je od srijede u sjevernoosetijskom Beslanu držala dosada neodređeni broj taoca, a televizijske postaje emitirale su snimke operacije okončane ulaskom ruskih vojnika u zgradu škole.

Agencija France presse prenijela je u petak nešto iza podneva izjavu izvora iz kriznog stožera koja je ustvrdila da je kompleks škole u Beslanu, gradiću koji broji 30.000 stanovnika, potpuno pod kontrolom ruskih snaga.

Agencije su javile također da su ruske snage ubile najmanje petoricu otmičara.

Televizija CNN javila je, pozivajući se na rusku agenciju Interfax, da je "većina djece preživjela", te da je nakon akcije oslobađanja talaca 158 djece hospitalizirano.

Specijalne snage krenule su u akciju kako bi spasile taoce koje od srijede drži oružana skupina u školi na ruskom Kavkazu, a u petak je veća skupina talaca uspjela pobjeći iz zgrade, javlja France presse pozivajući se na ruski Interfax.

Neki pripadnici skupine naoružanih otmičara također su uspjeli pobjeći iz škole pucajući nasumce po okupljenoj gomili (roditelji i rođaci otetih), javlja Interfax. Dok se slijedom sporazuma vlasti i otmičara obavljala evakuacija tijela ubijenih, otmičari su aktivirali eksplozive postavljene u školi što je dovelo do djelomičnog urušavanja krova, javljale su agencije.

Veći broj talaca uspio je pobjeći, a otmičari su istodobno otvorili vatru kako bi ih pokušali spriječiti, prenosile su agencije citirajući izvore s lica mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar AFP-a vidio je 23 djece i jednu odraslu osobu kako su izišle iz zgrade.

Na televizijskim snimakama prikazane su žene i djeca, od kojih su neki ranjeni, druge su otpremala ambulantna vozila, a ruski helikopteri nadlijetali školu.

Britanska novinska agencija Reuters prenosi i izjave nekih od oslobođenih talaca, te ruskih političara od početka talačke krize.

"Iznijeli su neke ranjene osobe iz gimnastičke dvorane i dokrajčili ih u hodniku", riječi su Zalne Dzandarove (27).

"Stanje je ozbiljno. Nasuprot nama su vrlo okrutni ljudi", Leonid Rošalj, pedijatar koji je posredovao između vlasti i otmičara

"Naša je glavna zadaća spasiti život i zdravlje talaca. Sve akcije naših snaga, koje pokušavaju osloboditi taoce, bit će usmjerene prema toj zadaći", ruski predsjednik Vladimir Putin

"Ono što me najviše ljuti jest da ne mogu ništa učiniti. Mogu sam ovdje stajati. ... Ne mogu jesti i piti, znajući da oni to ne mogu", Larisa, majka dvoje zatočene djece.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara