SVJETSKE AGENCIJE OPŠIRNO POPRATILE TREĆI DAN BORAVKA PAPE U RH

Sve svjetske agencije u subotu su vrlo opširno zabilježile treći dan boravka pape Ivana Pavla II. u Hrvatskoj, naglašavajući kako je Sveti Otac na misi u Čepinu pozvao na ekumenizam i pomirbu.

"Nakon teških vremena rata, što je u stanovnicima ovoga kraja ostavio duboke i još uvijek nezacijeljene rane, zalaganje za pomirbu, solidarnost i društvenu pravdu zahtijeva hrabrost pojedinaca prožetih vjerom, otvorenih bratskoj ljubavi, osjetljivih na obranu dostojanstva osobe", rečenica je koju su kao ključnu u papinoj propovijedi pred 200 tisuća vjernika istaknuli Reuters, AFP, dpa i AP.

U većini izvještaja naglašava se kako se Papa nalazi u području u kojem su izvedeni neki od najužasnijih zločina u ratu, da je Osijek tek tridesetak kilometara udaljen od Vukovara, u kojem je, kako podsjeća AFP, 1991. u tromjesečnoj opsadi srpskih snaga poginulo 1.100 ljudi, a grad je praktično razoren do temelja.

Agencije citiraju i biskupa đakovačko-srijemskog Marina Srakića koji je, pozdravljajući Svetog Oca, zaželio da "ova misa bude 'čišćenje sjećanja', koje će slijediti oprost i pomirba u istini i poštovanju drugih".

Također se ističe ekumenska dimenzija Papine propovijedi, u kojoj je pozvao na jačanje dijaloga između različitih vjera, a osobito na približavanje Katoličke i Pravoslavne crkve, koju su u prvim redovima u Osijeku predstavljali velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj na čelu s metropolitom Jovanom Pavlovićem. Navodi se kako se poslije mise Sveti Otac sastao s njima i pripadnicima islamskog svećenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim o misi u Osijeku, agencije su objavile i sumnju koju je Vatikan izrazio u vjerodostojnost prijetnje atentatom na Papu skupine Islamski front el Mudžahedin koju su u petak primile Informativna katolička agencija (IKA) i Hina.

"Nije neobično da prigodom putovanja Svetog Oca stižu upozorenja ili glasine o mogućem atentatu. Vjerodostojnost tih informacija često je dvojbena, a u nekim slučajevila potpuno lažna", prenosi AFP izjavu vatikanskog glasnogovornika Joaquima Navarro-Valsa novinarima koji prate Papu na ovom putovanju.

Naglasivši kako ni u jednom od stotinu Papinih putovanja još nije bilo potrebe za mijenjanjem programa, glasnogovornik je rekao kako su određene, "ne baš vjerodostojne" dojave dobili još u Rimu.

"Ti samozvani teroristi su najavili da će djelovati u trenutku odlaska Pape iz Zagreba u Banju Luku", navodi AFP riječi Navarro-Valsa, koji je dodao kako će Sveti Otac u BiH 22. lipnja putovati izravno iz Rima.

Agencije spominju i da će papa Ivan Pavao II. nakon Osijeka posjetiti Đakovo i tamošnju katedralu koju je dao sagraditi biskup Josij Juraj Strossmayer te da će u Sarvašu blagosloviti kamen temeljac za novu crkvu, "prvu od mnogih koje su tijekom rata uništili pobunjeni Srbi", kako je istaknuo Associated Press.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara