SVJETSKE AGENCIJE U NEDJELJU O IZBORIMA U HRVATSKOJ

Svjetske agencije popratile su u nedjelju održavanje parlamentarnih izbora u Hrvatskoj ističući da ovi izbori pokazuju tjesnu trku između oporbene Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i vladajuće koalicije na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).

Sve agencije prenose kako su dosadašnja ispitivanja javnog mišljenja pokazala da niti jedna stranka neće imati potrebnu većinu za sastavljanje vlade. Posljedica toga bit će da će i HDZ i SDP morati tražiti pomoć svojih slabijih partnera, prenose francuska novinska agencija France Presse (AFP) i njemačka novinska agencija Deutsche Presse Agentur (DPA).

Američka novinska agencija Associated Presse (AP) ocjenjuje da će, koja god stranka pobijedila na izborima, Hrvatsku moći dovesti u EU-u 2007. godine ako nastavi s prodemokratskim i ekonomskim reformama. Britanska novinska agencija Reuters prenosi da su se sve veće stranke izjasnile za ulazak Hrvatske u EU i NATO.

Agencije ocjenjuju i da će pobjednik na izborima, tko god to bio, morati suočiti s novim optužnicama protiv hrvatskih državljana pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) u Den Haagu i nastavkom suradnje s haškim tribunalom. Kako ocjenjuje agencija Reuters, prijašnja iskustva pokazuju da će HDZ, pobijedi li, imati dosta problema u uvjeravanju svojih pristaša da je to prijeko potrebno.

Ostale međunarodne obveze, uključujući i one prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i napredovanje prema EU do 2007. ili 2008. godine, ocjenjuju analitičari, ono je što čeka svaku stranku koja pobijedi na izborima.

Uz HDZ-e se, navodi AP, i dalje vežu sumnje u suradnju te stranke, ako dođe na vlast, s ICTY-jem.

Agencija France Presse popratila je izbore u Dalmaciji, te ocjenjuje da se tamošnji birači nadaju kako će ovi izbori "oprati njihovog heroja" generala Antu Gotovinu.

No unatoč tome, prenosi AFP, neki strahuju da bi HDZ, ako bi došao na vlast, također bio prisiljen predati Gotovinu ICTY-ju i te da bi to svojim biračima prikazao kao obvezu prema međunarodnoj zajednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasovanje u dijaspori, ocjenjuju France Presse i agencija DPA, moglo bi biti ključno i odrediti pobjednika.

Agencija France Presse prenosi da je do 15.00 sati na birališta izašlo 51,77 posto od ukupno 4,3 milijuna birača, a da je na izborima 2000. godine u isto vrijeme odaziv bio 60,37 posto.

Većina njemačkih medija u nedjelju je pratila parlamentarne izbore u Hrvatskoj.

Središnja informativna televizijska emisija "Tagesschau" u svojim se nedjeljnim izdanjima također osvrnula na izbore u Hrvatskoj ukazujući na podatak o velikom broju hrvatskih državljana koji žive u Njemačkoj.

Zajednička ocjena dnevnih glasila je da se očekuje vrlo tijesan ishod izbora te podjednak broj glasova SPD-a i HDZ-a. Konzervativni "Frankfurter Allgemeine Zeitung" zaključuje da bez obzira na ishod izbora ne treba očekivati prevelika iznenađenja glede proeuropskog smjera kojim se kreće Hrvatska.

Autor primjećuje da su dva glavna kandidata Ivica Račan i Ivo Sanader u nedavnom TV sučeljavanju pokazali više zajedničkih nego suprotnih stavova. FAZ stoga ne isključuje moguće stvaranje velike koalicije u Hrvatskoj nakon izbora.

O izborima u Hrvatskoj izviještavale su i svjetske televizijske postaje.

(Hina) bis/nkre nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara