Svjetski čelnici jednodušni u osudi atentata u Madridu

ČETVEROSTRUKI bombaški napad na željezničkim postajama u Madridu, u kojem je poginula najmanje 131, a ranjeno više od 400 osoba, osudili su u četvrtak brojni svjetski čelnici i institucije.

U svojoj poruci sućuti upućenoj madridskom nadbiskupu kardinalu Antoniju Vareli, Papa Ivan Pavao II osudio je te "užasne atentate", ustvrdivši da se oni "ničim ne mogu opravdati, te da vrijeđaju Boga".

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw rekao je da je atentat u Madridu "gnjusan napad na temeljna načela europske demokracije". "Stojimo uz španjolski narod i vladu u njihovoj borbi protiv terorizma", kazao je Straw.

Visoko povjerenstvo UN-a za ljudska prava osudilo je "bezobzirne i monstruozne napade" u Madridu, ističući da "teroristi, kako god se zvali, iskazuju jednak prezir prema ljudskom životu i ljudskim pravima".

I šef njemačke diplomacije Joschka Fischer "najodlučnije" je osudio "taj gnjusni teroristički čin".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox je na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu osudio "najgori teroristički čin" koji se ikada dogodio u Europskoj uniji.

Francuski predsjednik Jacques Chirac je sa "zaprepaštenjem primio vijest o strašnim napadima u Madridu koji su ožalostili Španjolsku". Chirac je kazao da za takve napade "nema nikakvog opravdanja".

Glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer je kazao da "ništa na svijetu ne može opravdati takvo barbarstvo".

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je solidarnost sa španjolskim narodom, te najavio nastavak borbe protiv terorizma. "Naša solidarnost sa španjolskim narodom ostaje neupitna, kao i odlučnost Sjevernoatlantskog saveza da odlučno nastavi s borbom protiv terorizma", kazao je Scheffer.

"Svaki Europljanin, svaki demokrat, mora osuditi te ljude koji su se željeli umiješati u izbornu kampanju. Njihov čin doveo je do patnje stotina ljudi, obitelji su uništene, a sve se to dogodilo bez ikakvog smisla", rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara