SVJETSKI ČELNICI U NOVOGODIŠNJIM PORUKAMA O IRAKU I TERORIZMU

Mogućnost rata protiv Iraka i teroristička prijetnja bili su središnji dio svih novogodišnjih poruka koje su svjetski čelnici, posebice europski, uputili svojim sunarodnjacima povodom dolaska 2003. godine.

U Londonu je najbliži saveznik Sjedinjenih Država britanski premijer Tony Blair istaknuo potrebu za razoružanjem Iraka bez čega bi svijet postao ´vrlo opasno mjesto´ te naglasio da je ´zaustavljanje terorista´ jedini način da se ´ne postane meta´.

´Ne sjećam se razdoblja u kojem je Velika Britanija bila suočena istovremeno s toliko teških problema i s toliko opasnih situacija´, kazao je britanski premijer.

Francuski predsjednik Jacques Chirac, čija je zemlja u srijedu preuzela na mjesec dana predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a, također je u svojoj novogodišnjoj poruci govorio o ´nesigurnom, opasnom svijetu gdje se ratne prijetnje priključuju terorističkim rizicima´.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder, čije je protivljenje ratnoj intervenciji protiv Iraka nedavno u nekoliko navrata omekšalo, kazao je da je iz njemačke povijesti naučio da se mora ´pronaći alternativa ratu´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ruski predsjednik Vladimir Putin u poruci američkom kolegi Georgeu W. Bushu inzistirao je na ´stvarnom partnerstvu´ njihovih međusobnih odnosa. On je izrazio nadu da će 2003. godine ti odnosi biti ´plodonosni i dinamični i da će pridonijeti rješavanju međunarodnih i regionalnih problema´.

Papa Ivan Pavao Drugi je u srijedu pozvao na pronalaženje miroljubivog rješenja mogućih sukoba poput onog u Iraku i na Bliskom istoku.

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u svojoj novogodišnjoj poruci da je u borbi protiv terorizma postignut napredak, te je obećao da će nastaviti napore kako bi Ameriku učinio sigurnijom.

´Protekla godina bila je godina realizacija, napretka i novih nada za američki narod. Kako bi se suočili s novim prijetnjama, pojačavamo sigurnost zemlje i dio smo svjetske koalicije protiv terorizma koja je postigla značajan napredak u suprotstavljanju silama tiranije i represije´, rekao je Bush.

´Nastavit ćemo s naporima kako bismo Ameriku učinili sigurnijom, pobijedili u ratu protiv terorizma, koncentrirali se na obrazovanje, bili velikodušniji, stvorili nova radna mjesta i zajamčili ekonomsku sigurnost svim našim građanima´, dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara