Svjetski dan astme: Broj oboljelih u Hrvatskoj raste

PREMA procjenama pulmologa, tri do šest posto stanovnika Hrvatske ima astmu, kroničnu upalnu bolest dišnih putova, a broj oboljelih stalno raste, upozoreno je na današnjem skupu "Astma i moderni svijet: alergeni i smrtonosni virusi" u povodu 7. svibnja, Svjetskog dana astme.

Astma je bolest suvremenog društva i jedna od najčešćih kroničnih bolesti od koje u svijetu boluje oko 150 milijuna ljudi, a godišnje umire 180.000 oboljelih.

U Hrvatskoj od astme trenutno boluje oko 150.000 ljudi, procjenjuju stručnjaci koji na temelju svakodnevne liječničke prakse zaključuju da je broj astmatičara u stalnom porastu.

Porast alergija i astme objašnjava se suvremenim načinom života u higijenski čistijim uvjetima, istaknula je Asja Stipić Marković, voditeljica odjela za kliničku imunologiju i pulmologiju Opće bolnice "Sveti Duh".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljudi oko 90 posto vremena provode u zatvorenim prostorima, jedu hranu sve siromašniju antioksidantima, a antibiotici i cjepiva se široko koriste što je dovelo do toga da se imunološki sustav usmjerio na alergije, rekla je Stipić Marković.

Osim toga, klimatske promjene i onečišćenje okoliša utječu na polinaciju biljaka koje duže cvatu i ispuštaju veće količine peluda u zrak što znatno pogoršava simptome bolesnika s astmom.

Astmu karakterizira kašalj, pritisak u prsnom košu, zaduha i otežano disanje, a napade mogu izazvati infekcije dišnog sustava i izloženost alergenima iz okoline kao što su pelud, grinje, prašina, životinjske dlake i slično.

Iako izlječenje astme nije moguće, izbjegavanjem alergena i pravilnim odabirom i primjenom lijekova bolest se može dobro nadzirati, istaknuto je na skupu.

Skup je organizirao Odjel za kliničku imunologiju i pulmologiju Interne klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu s ciljem podizanja svijesti o astmi kao ozbiljnoj bolesti suvremenog društva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara