Svjetski dan astme: U Hrvatskoj više od 200.000 oboljelih

ASTMA, od koje u Hrvatskoj boluje više od 200.000 a u svijetu više od 300 milijuna ljudi, jedan je od najvećih zdravstvenih problema a njezino ubrzano širenje jedna od najvećih zagonetki moderne medicine, istaknuli su stručnjaci na današnjem okruglom stolu u povodu Svjetskog dana astme, 7. svibnja.

Zahvaljujući smjernicama svjetskih stručnjaka koji se bave astmom pod nazivom Globalna inicijativa za astmu (GINA), koje pospješuju učinkovitost kontrole bolesti pravovremenim propisivanjem lijekova, u Hrvatskoj imamo dobru kontrolu astme i snažne lijekove za suzbijanje upalnih procesa, ocijenila je Fadila Pavičić iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

GINA smjernice odnose se na prepoznavanje i izbjegavanje pokretača astme, pravilnu primjenu inhalacijske terapije, individualni pristup liječenju bolesti i ostale mjere koje je važno provoditi zajedno s liječenjem.

Astma je kronična upalna bolest dišnih puteva čiji točni uzroci još ni danas nisu sasvim poznati, ali sklonost astmi pretežno se javlja nasljedno, kada je osoba preosjetljiva na alergene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Alergeni poput prašine, peludi, životinjske dlake, pa čak i hladnog zraka i dima, mogu biti uzrokom akutnog napada astme.

Stručnjaci ocjenjuju da će se broj oboljelih s godinama povećavati i to prije svega u urbanim područjima.

Okrugli stol organizirao je Zbor novinara koji prate zdravstvo HND-a.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara