SVJETSKI DAN MUZEJA POSVEĆEN NEMATERIJALNOJ BAŠTINI

Svjetski dan muzeja, 18. svibnja, posvećen je ove godine temi "Muzeji i nematerijalna baština" koju je odredio ICOMov Savjet za muzeje i galerije pri UNESCOu.

U tu akciju uključeno je pedesetak hrvatskih muzeja koji će za taj dan prirediti velik broj izložaba, predavanja te poučnih radionica o važnosti muzeja, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Muzejsko-dokumentacijskom centru u Zagrebu.

Komentirajući temu ovogodišnjega Svjetskog dana muzeja, Bianka Perčinić-Kavur, načelnica Uprave za zaštitu spomeničke baštine u Ministarstvu kulture, istaknula je da je ta tema bitna za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta svakog naroda i države u današnje vrijeme globalizacije, urbanizacije, industrijalizacije, turizma te gospodarskih i političkih previranja.

Podsjetila je da je UNESCO prije dvije godine donio Konvenciju o zaštiti nematerijalne baštine te da je do sada na UNESCO-ov popis uvršteno 47 remek-djela nematerijalne kulturne baštine. Što se Hrvatske tiče, naši su muzealci predložili da se na taj popis uvrsti istarska glazbena ljestvica i hrvatsko čipkarstvo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je predstavljen plakat Svjetskog dana muzeja, prvonagrađeni rad dizajnera Borisa Ljubičića koji je usporedio alku sinjske viteške igre - simbol nematerijalne kulturne baštine - s logotipom jednog od najpoznatijeg proizvođača automobila u svijetu "Mercedesa" t.j. trokrakom zvijezdom u krugu - simbolom potrošačkog društva .

Svjetski dan muzeja obilježava se od 1978.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara