Svjetski dan pomorstva: Pomorcima omogućiti sigurniji rad

U PRIGODI Svjetskog dana pomorstva 25. rujna Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) danas je na konferenciji za novinare upozorio na obvezu brodara da osiguraju sigurne uvjete rada pomoraca, a time i sigurnost na moru i njegovu čistoću.

Predsjednik SPH Vladimir Svalina je podsjetio da je posao pomoraca opasan, a da pomorske nesreće imaju velike posljedice. Pomorci moraju biti obrazovani i motivirani, rekao je dodavši da se uz opasnost prijevoza opasnih tereta povećala i opasnost radi povećanih kriminalnih i terorističkih aktivnosti u svijetu.

Svalina ističe da se "smanjenje troškova u pomorskoj industriji uglavnom slama na pomorcima jer se smanjuje broj članova posade i sigurnost plovidbe, a uvjeti rada pomoraca često su vrlo loši."

Prava pomoraca zaštićena su konvencijama Međunarodne organizacije rada (ILO) ali se one često ne provode, drže u SPH. Ispitivanja o sigurnosti na brodovima ukazala su da se pomorci u cijelome svijetu često tretiraju kao "moderni robovi", rekao je Svalina.

U SPH kažu da "profesionalni rad pomorcima mora osigurati pristojan prihod i primjerene uvjete", da se "posade se ne smiju nepotrebno opterećivati, a broj članova posade nerazumno smanjivati."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svalina je istaknuo da će od sljedeće godine, prema međunarodnoj konvenciji koju je potpisao SPH, na svim brodovima biti časnik zadužen za sigurnost, a posada obučena za izvanredne situacije.

Povjerenica SPH u "Jadroliniji" Marica Njegovan kazala je da se taj sindikat bori za ponovno uvođenje beneficiranog radnog staža za oko 1300 pomoraca u toj tvrtki, odnosno pomorce na obalnoj plovidbi. Posebno je istaknula, kako kaže, neriješen status pomoraca iz Domovinskog rata. Ukazala je da na brodovima "Jadrolinije" plovi sve više žena te da ih poslodavac, iako rade i po 10 godina, zapošljava na određeno vrijeme, te da je najveći problem pomoraca stalna nesigurnost zaposlenja.

Na upit o razlici u plaćama pomoraca kod domaćih i stranih brodara Svalina je kazao da SPH u tome ne pravi razliku te da želi spriječiti veći prelazak pomoraca u strane kompanije. Pregovori o povećanju plaća s domaćim brodarima bit će uskoro nastavljeni. Dodao je da će plaće u "Atlantskoj plovidbi" od listopada biti povećane za 10 posto te da će plaća kormilara iznositi 1430 dolara, a zapovjednika oko 6000 dolara.

Govoreći o privatizaciji domaćih brodara Svalina je rekao da SPH aktivno prati te procese te da podupire radnike i male dioničare da postanu većinski vlasnici tih tvrtaka.

Svjetski dan pomorstva svake godine obilježava Međunarodna pomorska organizacija (IMO) - tijelo UN-a odgovorno za pomorsku sigurnost, promociju učinkovite plovidbe i prevenciju onečišćenja mora, a pridružuju se pomorački sindikati. Po podacima SPH u Hrvatskoj ima ukupno oko 27.000 pomoraca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara